Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U jeku krize s Japanom

Kina dobila novu vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je objavila sastav vlade novog predsjednika Xija Jinpinga i njegova premijera Lija Keqianga, u kojoj je i diplomat koji je u jeku krize između Pekinga i Tokija bio veleposlanik u Japanu.

Wang Yi (59), diplomat koji je od 2008. bio zadužen za veze s Tajvanom, imenovan je na dužnost ministra vanjskih poslova, na kojoj je naslijedio Yanga Jiechija, koji je promaknut u Vijeće za državne poslove, rekao je Wang Shengjun, potpredsjednik Svekineske narodne skupštine.

Pročitajte i ovo Parlamentarni dijalog Glas građana Hoće li doći do političkog dijaloga? Velika većina gledatelja Dnevnika Nove TV nema dvojbi Andrej Plenković Nova Vlada Koje su savjete dobili novi ministri od iskusnijih kolega? "Moraju se okružiti ljudima koji puno znaju"

>> Xi Jinping novi predsjednik najmnogoljudnije zemlje

Wang Yi koji je u zadnjih tridesetak godina obnašao različite dužnosti u ministarstvu vanjskih poslova, bio je veleposlanik u Japanu od 2004. do 2007. Njegovo bi iskustvo moglo biti korisno pošto su se u rujnu odnosi Tokija i Pekinga zategnuli zbog teritorijalnog spora oko nenastanjenih otoka i Istočnome kineskom moru koje Kinezi zovu Diaoyu a Japanci Senkaku.

Vode oko tog otočja koje kontrolira Japan bogate su ribom a podmorje možda skriva nalazišta nafte i plina. Yang Jiechi kao državni savjetnik postaje najviši dužnosnik za vanjsku politiku u vladi, što je prije njega bio Dai Bingguo.

Ministarstvo obrane pripalo je generalu Changu Wanquanu koji je najveći dio svoje karijere proveo u kopnenoj vojsci. Taj šezdesetčetverogodišnjak je od 2007. član moćnog Središnjeg vojnog povjerenstva koje nakon zadnjeg kongresa Komunističke partije u studenome predvodi novi prvi čovjek režima Xi Jinping.

Na gospodarskom polju, guverner središnje banke Zhou Xiaochuan ostaje na svome mjestu, što je većina promatrača i predvidjela, usprkos činjenici da će ove godine navršiti 65 godina života i da je imenovan i na počasno mjesto potpredsjednika savjetodavnog vijeća parlamenta.

Zhou je rekao da će Kina u narednom razdoblju provoditi 'neutralnu' monetarnu politiku, dok je u situaciji da mora zadržati snažan rast ali i suzbiti inflaciju koja je prošlog mjeseca iznosila 3,2 posto, što je najviša razina u zadnjih deset mjeseci. U upravljanju drugom najmoćnijom svjetskom silom, Liju Keqiangu će pomagati četiri potpredsjednika vlade, među kojima i Zhang Gaoli, jedan od najviših čelnika Komunističke partije. (Hina)

Uz njega, tu su i bivša državna savjetnica Liu Yandong, bivši komunistički čelnik za južnu pokrajinu Wang Yang, kojeg smatraju reformatorom, i Ma Kai, dosadašnji tajnik ministarskog kabineta.

Među novim ministrima su Lou Jiwei, zadužen za financije, koji je dosad bio direktor Kineskog državnog fonda (CIC) i ministar trgovine Gao Hucheng, dosadašnji ministrov zamjenik.

Ova imenovanja o kojima je vodstvo Komunističke partije odlučilo prije godišnjeg zasjedanja parlamenta, potvrdili su kineski zastupnici pošto je Xi Jinping imenovan za predsjednika a Li Keqiang za premijera.

Njima se završava tranzicija u kineskom državnom vrhu koja je počela prije nešto više od četiri mjeseca, s 18. kongresom Kineske komunističke partije koja i dalje donosi sve važne odluke u zemlji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene