Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadatak za novu vladu

Hoće li Velika Britanija zabraniti mobitele djeci? "Bez hitnog djelovanja više će ih biti ugroženo"

Djeca i ekrani (Foto: Getty Images)
Djeca i ekrani (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Velika Britanija trebala bi razmotriti zabranu mobitela za mlađe od 16.

Sljedeća britanska vlada trebala bi razmotriti zakonsku zabranu mobitela u školama i potpunu zabranu mobitela za mlađe od 16 godina, stoji u izvješću odbora donjeg doma britanskog parlamenta.

Odbor za obrazovanje donjeg doma smatra da su potrebne strože smjernice o mobitelima u školama i o tome kako upravljati vremenom koje djeca provode pred ekranom kod kuće kako bi ih se bolje zaštitilo.

U izvješću se argumentira da je vrijeme provedeno ispred ekrana štetno za mentalno i tjelesno zdravlje djece te da su školama i roditeljima potrebne jasne smjernice vlade po tom pitanju.

Pročitajte i ovo Posljedice odrona u Papui Novoj Gvineji - 3 Ostali zatrpani VIDEO/FOTO Spasilački timovi traže preživjele nakon užasnog odrona: Strahuje se da su poginule stotine ljudi

Ranije ove godine, ministarstvo obrazovanja Ujedinjenog Kraljevstva izdalo je upute ravnateljima o tome kako zabraniti korištenje telefona ne samo tijekom nastave, već i tijekom odmora i ručka, te je predložilo dozvolu zaposlenicima da pretražuju učenike i njihove torbe u potrazi za mobitelima ako je to potrebno. Odbor za obrazovanje kaže da to nije dovoljno.

U izvješću se navodi da bi se sljedeća vlada trebala posavjetovati o podizanju dobi za "digitalni pristanak" s 13 na 16 godina te da bi trebala razmotriti potpunu zabranu pametnih telefona za mlađe od 16 godina, kao i potpunu zakonsku zabranu mobitela u školama.

Pritom su se pozvali na porast vremena koje djeca troše na korištenje mobitela te pred zaslonom što dovodi do ovisničkog ponašanja.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević na obilježavanju Svjetskog dana sporta - 7 Niz programa Tomašević najavio velika ulaganja u sport: "Konačno ćemo uložiti u sportsku infrastrukturu"

Navodi se da je između 2020. i 2022. došlo do povećanja vremena provedenog pred ekranima za 52 posto, dok četvrtina kaže da koristi uređaje na ovisnički način.

"Pretjerano korištenje zaslona i pametnih telefona ima jasan negativan učinak na mentalnu i fizičku dobrobit djece i mladih”, rekao je predsjednik odbora Robin Walker.

"Bez hitnog djelovanja više će djece biti ugroženo", dodao je.

Pročitajte i ovo Božo Petrov EU izbori Petrov želi Europu vratiti kršćanskim korijenima: "Toliko je sve postalo nakaradno"

Međutim, aktivist za sigurnost na internetu Ian Russell, čija je 14-godišnja kći Molly počinila samoubojstvo nakon što je pogledala štetan materijal na društvenim mrežama, rekao je da bi zabrana pristupa telefonima ili društvenim medijima "prouzročila više štete nego koristi" i da bi "kaznila djecu za neuspjehe tehnoloških kompanija da ih zaštite."

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene