Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju se promjene

Xi Jinping novi predsjednik najmnogoljudnije zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Xi Jinping izbaran je za novog predsjednika Kine. Njegovim formalnim izborom u kineskom parlamentu završen je višemjesečni prijenos vlasti u zemlji, koja prema zadnjem popisu stanovništva broji 1,34 milijarde stanovnika.

59-godišnji Xi Jinping u studenome prošle godine imenovan je šefom komunističke partije i čelnikom središnjeg vojnog odbora, pozicije u kojima leži stvarna moć. On sada u svojim rukama i formalno ima državnu, stranačku i vojnu vlast.
Xi je dobio 2952 glasa članova Svenarodnog kineskog kongresa, uz tri protiv i jedan suzdržan. Na mjestu  predsjednika države zamijenjuje Hua Jintaoa, kojem je istekao i drugi petogodišnji mandat.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

>> Kina skinula SAD s trona i postala najveća trgovinska sila

Mnogi se Kinezi nadaju da će Xi u donijeti promjene u zemlji,  koja je postala drugom ekonomijom svijeta, ali je obilježena sve većom razlikom između bogatih i siromašnih, korupcijom, uništavanjem okoliša i usporavanjem ekonomska rasta.
U vanjskoj politici Xija čekaju napetosti u odnosima sa Sjedinjenim Državama, Japanom i problematično savezništvo sa Sjevernom Korejom. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene