Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prisilni rad

Kim Jong-un u 'dealu' sa stranim kompanijama zarađuje milijarde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski radnici u stranim su kompanijama prisiljeni raditi i 20 sati dnevno.

Kim Jong-un je 50 tisuća svojih građana poslao na prisilni rad u Kinu, Rusiju i Bliski Istok, na čemu godišnje zarađuje milijardu funti, odnosno 10 milijardi kuna, tvrde Ujedinjeni narodi (UN).

Marzuki Darusman, UN-ov specijalni izvjestitelj za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, upozorio je da strane kompanije zapošljavaju sjevernokorejske radnike te da ih je više od 50 tisuća otišlo u inozemstvo gdje rade u rudnicima, građevini, tekstilnoj i drvnoj industriji. Većina ih je otišla u Kinu i Rusiju, no još je 15 zemalja koje koriste prisilno odvedene radnike Sjeverne Koreje a među njima su Kuvajt, Malezija, Poljska, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

Pogledajte centar u kojem Kim Jong-un proizvodi NUKLEARNO NAORUŽANJE

Organizacije za ljudska prava izvijestile su da radnici primaju oko 80 funti mjesečno, a prisiljeni su raditi i 20 sati dnevno, bez adekvatne hrane, piše Telegraph.

Kompanije navodno plaćaju velike iznose Kim Jong-unu za radnike, a Darusman tvrdi da tako diktator zarađuje i 11,5 milijardi kuna godišnje. Smatra i da bi Sjeverna Koreja zbog teškog kršenja ljudskih prava trebala odgovarati pred Međunarodnim sudom za zločine.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene