Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjevernokorejski radnici u stranim su kompanijama prisiljeni raditi i 20 sati dnevno.


Kim Jong-un je 50 tisuća svojih građana poslao na prisilni rad u Kinu, Rusiju i Bliski Istok, na čemu godišnje zarađuje milijardu funti, odnosno 10 milijardi kuna, tvrde Ujedinjeni narodi (UN).

Marzuki Darusman, UN-ov specijalni izvjestitelj za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, upozorio je da strane kompanije zapošljavaju sjevernokorejske radnike te da ih je više od 50 tisuća otišlo u inozemstvo gdje rade u rudnicima, građevini, tekstilnoj i drvnoj industriji. Većina ih je otišla u Kinu i Rusiju, no još je 15 zemalja koje koriste prisilno odvedene radnike Sjeverne Koreje a među njima su Kuvajt, Malezija, Poljska, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Vezani članci Kim Jong Un i Kim Yo Jong Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un u komi, pojavila se nasljednica? "Procjenjujem da je u komi, ali da je još uvijek živ" Slika nije dostupna Sjeverna Koreja: Hoće li mu stati na kraj? UN ima dokaze o zločinima Kim Jong Una!

Pogledajte centar u kojem Kim Jong-un proizvodi NUKLEARNO NAORUŽANJE

Organizacije za ljudska prava izvijestile su da radnici primaju oko 80 funti mjesečno, a prisiljeni su raditi i 20 sati dnevno, bez adekvatne hrane, piše Telegraph.

Kompanije navodno plaćaju velike iznose Kim Jong-unu za radnike, a Darusman tvrdi da tako diktator zarađuje i 11,5 milijardi kuna godišnje. Smatra i da bi Sjeverna Koreja zbog teškog kršenja ljudskih prava trebala odgovarati pred Međunarodnim sudom za zločine.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook