Obavijesti Pretražite Navigacija
Počeli uklanjati barikade

KFOR traži slobodu kretanja za sve međunarodne snage na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik NATO-ovih snaga na Kosovu (KFOR), njemački general Erhard Drews nije u petak pristao na djelomično uklanjanje srpskih barikada na sjeveru i zatražio je punu slobodu kretanja za sve međunarodne snage na Kosovu.

Srbi na sjeveru Kosova u četvrtak su djelomično uklonili svoje barikade kako bi propustili vozila KFOR-a i postavili su uvjete za propuštanje snaga Europske unije (EULEX).

U prigodi posjeta općini Štrpce na jugu Kosova u kojoj žive Srbi i Albanci, general Drews je na tiskovnoj konferenciji rekao da je odluka predstavnika općina na sjeveru da se KFOR-u dopusti prolaz prema graničnim prijelazima Jarinju i Brnjaku na sjeveru Kosova dobar znak, ali da to nije dovoljno.

Ponovio je ranije iznijeti zahtjev da je potrebno osigurati slobodu kretanja bez uvjetovanja, ne samo za KFOR, već i za EULEX i sve građane Kosova.

'Ne možemo prihvatiti tu ponudu koja se tiče samo KFOR-a', rekao je general Drews novinarima.

'Ostajem pri svom zahtjevu za bezuvjetnu i punu slobodu kretanja na čitavom kosovskom teritoriju', rekao je njemački general.

'Sve dok se taj zahtjev ne ispuni nećemo prihvatiti ponudu za slobodu kretanja samo za KFOR', dodao je Drews i izrazio uvjerenje da će se barikade uskoro ukloniti.

U četvrtak su Srbi uklonili dio od šesnaest barikada koje su bili podigli nezadovoljni prisutnošću prištinskih vlasti na svom području, napose na granici sa Srbijom, kako bi omogućili prolaz NATO-ovim vozilima, ali ne i vozilima EULEXA u koji nemaju povjerenja.

EULEX-u su postavili uvjet da ne smije prevoziti policajce i carinike u službi prištinskih vlasti, koje kosovski Srbi ne priznaju.

Zbog krize na sjeveru Kosova koja traje od konca srpnja, u rujnu je prekinut dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.

Zapovjednik KFOR-a je rekao da KFOR neće nikada i nikome nadoknađivati eventualnu štetu tijekom ostvarivanja mandata međunarodnih snaga, što je, prema njegovim rječima, utvrđeno i Rezolucijom 1244 VS UN-a i Kumanovskim sporazumom. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Ilustracija Jasna poruka NATO pojačava svoje mirovne snage na Kosovu nakon prošlotjednih nemira: "Bit ćemo na oprezu" Mario Banožić, ministar obrane Nema povlačenja Što je s hrvatskim vojnicima na Kosovu? Banožić otkrio ima li među ozlijeđenima u KFOR-u i Hrvata

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene