Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se potez KFOR-a

Srbi ne žele napustiti barikade na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barikade kosovskih Srba na cestama koje vode prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak jutros nisu uklonjene ni poslije isteka drugog roka kojeg je odredio KFOR, a na barikadama je primjetan sve veći broj građana.

Zapovjedništvo međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) produžilo je rok za uklanjanje barikada na danas, a zapovjednik KFOR-a Erhard Drews odgodio je kretanje konvoja za opskrbu vojnika KFOR-a na graničnim prijelazima kako bi građanima na sjeveru Kosova dao više vremena za uklanjanje prepreka na cestama. Drews je poručio da cijeni to što su mjesni Srbi voljni otvoriti ceste za opskrbu vojnika KFOR-a na prijelazima Jarinju i Brnjaku i u obližnjem kampu Nothing Hillu.

Pročitajte i ovo Ilustracija rastu tenzije Srbija u pritvoru drži kosovske policajce: Oglasio se NATO Ilustracija Jasna poruka NATO pojačava svoje mirovne snage na Kosovu nakon prošlotjednih nemira: "Bit ćemo na oprezu"

Srbi ne namjeravaju otići, sve ih je više na barikadama


Srbi, međutim, nisu do sada pokazali namjeru uklanjanja barikada, već su se smjenjivali na dežurstvima, a i pored veoma hladnog vremena od jučer je primjetan veći broj građana na barikadama. U šatorima i pored vatre proveli su još jednu noć u iščekivanju da će biti pronađeno rješenje za krizu koja traje gotovo tri mjeseca.

Kako javljaju srpski mediji sa sjevera Kosova, Srbi okupljanjem na barikadama žele pokazati da neće prihvatiti namjeru Prištine da sjever Kosova integrira u svoje institucije te kako bi pripadnicima međunarodnih snaga poručili da se ne slažu s njihovim odlukama.

Za sutra najavljeno rješenje


Za srijedu se najavljuje zajednička sjednica skupština općina s većinskim Srbima iz Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Zubina Potoka i Leposavića, na kojoj se očekuje da će biti predloženo prihvatljivo rješenje za Srbe na sjeveru Kosova. Ministar za Kosovo u srbijanskoj vladi Goran Bogdanović pozvao je na KFOR da odgodi današnju akciju uklanjanja barikada do odluke sa sjednice zakazane za sutra, dok je voditelj tima Srbije za dijalog s Kosovom Borislav Stefanović pozvao građane da se sklone i ne ulaze u konfrontacije s vojnicima ako započnu s nasilnim uklanjanjem barikada.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene