Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

Katolički biskupi u SAD-u namjeravaju pokrenuti telefonsku liniju za iznošenje pritužbi na ponašanje biskupa i svećenika koji su seksualno uznemiravali ili zlostavljali djecu ili odrasle, a kao odgovor na rastuće nedolično ponašanje u najvišim crkvenim redovima.


Telefonska linija jedan je od poteza koje su u srijedu najavili biskupi, pokušavajući obnoviti povjerenje u crkvenu hijerarhiju koje je narušeno objavom tvrdnji po kojima su biskupi zlostavljali djecu i desetljećima prikrivali seksualne zločine koje su nad djecom počinili svećenici.

Vezani članci Povećanje plaća svećenika - 4 I plaće svećenika će se povećavati. No znate li kolike su uopće? Ovisi o nekoliko faktora Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Papa Franjo: "Crkva mora priznati mušku dominaciju, zlostavljanje i seksističko nasilje"

"Neki biskupi su svojim činjenjem ili propuštanjem činjenja izazvali ogromnu štetu pojedincima i Crkvi", priopćila je Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država (USCCB).

Istraga ureda državnog tužitelja Pennsylvanije objavljena u kolovozu iznijela je na vidjelo spolno zlostavljanje koje je više od tristo "svećenika predatora" desetljećima provodilo nad najmanje tisuću djece, što je Katolička crkva u toj državi prikrivala.

U konačnom izvješću koje je pripremila narodna porota, kardinal Wuerl koji je od 1988. do 2006. bio biskup Pittsburgha, puno puta je spomenut kao jedan od crkvenih čelnika koji su pridonijeli prikrivanju skandala.

Prije objave izvješća Katoličku crkvu u Americi potresla je ostavka kardinala Theodorea McCarricka (88) nakon optužaba za spolno zlostavljanje tinejdžera prije više desetljeća.

Telefonska linija trebala bi omogućiti ljudima da prijave seksualno zlostavljanje počinjeno od strane svećenika, ali ih uputiti na odgovarajuće civilne i crkvene vlasti.

Biskupska konferencija također namjerava razviti kodeks ponašanja, posebice za biskupe i uspostaviti politiku ograničenja prema biskupima koji su uklonjeni s dužnosti ili su podnijeli ostavku zbog seksualnog zlostavljanja. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju