Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznošenje pritužbi

Biskupi namjeravaju uvesti telefonsku liniju za žrtve seksualnog zlostavljanja

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Katolički biskupi u SAD-u namjeravaju pokrenuti telefonsku liniju za iznošenje pritužbi na ponašanje biskupa i svećenika koji su seksualno uznemiravali ili zlostavljali djecu ili odrasle, a kao odgovor na rastuće nedolično ponašanje u najvišim crkvenim redovima.

Telefonska linija jedan je od poteza koje su u srijedu najavili biskupi, pokušavajući obnoviti povjerenje u crkvenu hijerarhiju koje je narušeno objavom tvrdnji po kojima su biskupi zlostavljali djecu i desetljećima prikrivali seksualne zločine koje su nad djecom počinili svećenici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zločin nad djetetom "Njegovi zločini su bili sadistički i neopisivo okrutni": Osuđen bivši specijalni agent koji je zlostavljao djecu Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell Cure grozni detalji Novi razorni dokumenti o Epsteinu, na suđenju 500 puta ponovio jednu riječ: Žrtva otkrila da je podvođena jednom premijeru i još jednom princu

"Neki biskupi su svojim činjenjem ili propuštanjem činjenja izazvali ogromnu štetu pojedincima i Crkvi", priopćila je Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država (USCCB).

Istraga ureda državnog tužitelja Pennsylvanije objavljena u kolovozu iznijela je na vidjelo spolno zlostavljanje koje je više od tristo "svećenika predatora" desetljećima provodilo nad najmanje tisuću djece, što je Katolička crkva u toj državi prikrivala.

U konačnom izvješću koje je pripremila narodna porota, kardinal Wuerl koji je od 1988. do 2006. bio biskup Pittsburgha, puno puta je spomenut kao jedan od crkvenih čelnika koji su pridonijeli prikrivanju skandala.

Prije objave izvješća Katoličku crkvu u Americi potresla je ostavka kardinala Theodorea McCarricka (88) nakon optužaba za spolno zlostavljanje tinejdžera prije više desetljeća.

Telefonska linija trebala bi omogućiti ljudima da prijave seksualno zlostavljanje počinjeno od strane svećenika, ali ih uputiti na odgovarajuće civilne i crkvene vlasti.

Biskupska konferencija također namjerava razviti kodeks ponašanja, posebice za biskupe i uspostaviti politiku ograničenja prema biskupima koji su uklonjeni s dužnosti ili su podnijeli ostavku zbog seksualnog zlostavljanja. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene