Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kather: Podjela Kosova nije dobro rješenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnji zapovjednik mirovnih postrojbi NATO saveza na Kosovu, njemački general Roland Kather, smatra da podjela Kosova ne bi bila dobro rješenje za budućnost pokrajine.

'Stanovnici Kosova s kojima sam tijekom boravka na Kosovu vodio razgovore, kako srpske tako i albanske nacionalnosti, ne žele podjelu Kosova', rekao je Kather, kojemu danas istječe mandat, u razgovoru za 'Leipziger Volkszeitung'. 

Pročitajte i ovo Domovinski pokret Dani odluke Sastanak u vrhu Domovinskog pokreta, jedan DP-ovac neće podržati Plenkovića? "Idemo s 12 potpisa" Švedska postaje članica NATO-a gotov trnovit put Nakon dva stoljeća neutralnosti: Švedska postaje članica NATO-a

Kather, koji će zapovjedništvo KFOR-om predati francuskom generalu Xavieru de Marnhacu, smatra kako je podjela Kosova i zbog nepravilno raspodjeljenih etničkih skupina nemoguća.

'60 posto Srba doduše živi na sjeveru pokrajine, ali ostalih 40 posto je razasuto diljem Kosova', rekao je Kather.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxim Verhagen prije nekoliko dana je podjelu Kosova naveo kao jedno od mogućih rješenja kosovske krize, a i ruski ministar vanjskih poslova Segej Lavrov podjelu je spomenuo kao jednu od opcija. 

Neke agencije su javljajući o razgovorima međunarodne trojke s albanskim i srpskim predstavnicima u Beču, objavile da su kosovski Albanci izrazili olakšanje što je trojka odustala od podjele pokrajine u korist srpske manjine.

Njemački general je stanje na Kosovu ocijenio mirnim, ali
nestabilnim, no istodobno smatra kako su šanse da bi uskoro moglo doći do nemira male.

'Ljudima je ovdje dosta nasilja, a KFOR-u je uspjelo stvoriti mirno ozračje na Kosovu', zaključio je Kather.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene