Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže podršku Pakistana

Karzai poziva talibane na izravne pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je talibane da izravno pregovaraju s njegovom vladom, zatraživši ujedno od Pakistana da nakon desetogodišnjeg rata podupre mirovne pregovore u Afganistanu.

‘Kako bi se ostvarile zadaće mirovnog procesa, pozivam talibansko čelništvo da pristupi izravnim pregovorima s afganistanskom vladom’, rekao je Karzai u priopćenju.

Pročitajte i ovo Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021. Slika nije dostupna Premješten u samnicu Htio dokazati da je zemlja sigurna pa završio u zatvoru: Talibani uhitili austrijskog ekstremista

Imajući na umu važnost pakistanske potpore u mirovnom procesu, tražim od bratske pakistanske vlade da podupre naše napore u izravnom pregovaranju’ s pobunjenicima, dodao je.

>> Afganistan: 41 dijete pobjeglo iz logora za kamikaze

Talibani koje je potkraj 2001. s vlasti svrgnula koalicija koju predvode Sjedinjene Države, već dvije godine vode gerilski rat protiv zapadnih i afganistanskih oružanih snaga.

>> Talibani: Sebični Amerikanci moraju naučiti lekciju iz ruskog poraza

Početkom siječnja su najavili da će u Kataru otvoriti ured kako bi mogli razgovarati s SAD-om.

Afganistanska vlada je dala odobrenje za otvaranje tog ureda izvan Afganistana, ne skrivajući bojazan da će biti isključena iz pregovaračkog procesa.

Washington je u više navrata umirivao afganistanske vlasti u svezi s njihovim sudjelovanjem u tim pregovorima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene