Hong Kong, bivša britanska kolonija, u najgoroj je krizi od njezina povratka pod suverenitet Pekinga 1997. godine.

Galerija


Deseci tisuća prodemokratskih prosvjednika preplavili su u srijedu ulice Hong Konga kako bi obilježili Novu godinu i dali novi zamah pokretu, ali se mirno okupljanje pretvorilo u kaotične scene kada je policija bacila suzavac.

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon što je bivši predsjednik završio u zatvoru, zemljom se širi val nasilja: Noću pljačkaju trgovine, prosvjednici marširaju naoružani štapovima Neredi u Hong Kongu (Foto: AFP) Opsadno stanje u Hong Kongu: Prosvjednici zabarikadirani na sveučilištu, vlasti ne odbacuju daljnju upotrebu sile

U gomili na koju je policija bacila suzavac bile su cijele obitelji. Neki od prosvjednika odgovorili su na taj potez bacanjem nekoliko molotovljevih koktela.

Bivša britanska kolonija je od lipnja u najgoroj krizi od njezina povratka pod suverenitet Pekinga 1997.

Zahtjevi za demokratske reforme iznosili su se na mirnim prosvjedima u kojima su sudjelovali milijuni ljudi, ali i u silovitim sukobima policije i prosvjednika.

"Tužno je da se naši zahtjevi izneseni u 2019. prenose u 2020.", požalio se Jimmi Sham iz Građanske fronte za ljudska prava, organizatora prosvjeda kojima se želi izvršiti pritisak na mjesnu vladu kako bi ispunila zahtjeve prosvjednika.

"Očekujemo ubuduće još žešći progon. Moramo se ozbiljno pripremiti za borbu", rekao je obraćajući se mnoštvu prije početka poslijepodnevnog skupa.

Mnogi sudionici su nosili transparente s glavnim zahtjevima pokreta, među kojima su neovisna istraga o policijskim postupcima, amnestija za uhićene i opće pravo glasa.

U utorak prijepodne tisuće prosvjednika su formirale kilometarski ljudski lanac duž gradskih ulica. Izvikujući "Slava Hong Kongu", himnu prosvjeda, nosili su transparente i pozivali na nastavak borbe za demokraciju u 2020.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam i drugi visoki dužnosnici objavili su videoporuku u utorak u kojoj se poziva na pomirbu i "novi početak". (Hina)