Koronavirus u Belgiji, ilustracija
Koronavirus u Belgiji, ilustracija Foto: Afp

Barovi i restorani zatvorit će se u ponedjeljak u Belgiji na četiri tjedna kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, rekao je za mrežu RTBF potpredsjednik vlade Georges Gilkinet nakon krizne sjednice kabineta.


Dosad barovi nisu radili samo u briselskoj regiji i ta mjera ostaje na snazi do početka studenog. Proširena je na teritorij čitave zemlje i odnosi se i na restorane.

Vezani članci Pokrenuta platforma preko koje se građani naručuju za cijepljenje Istra od danas u zelenoj zoni EU-a, pokrenuta je i platforma na kojoj se možete prijaviti za cijepljenje Prazne terase ugostiteljskih objekata Detalji novih mjera koje stupaju na snagu u ponedjeljak: Doznajte kakva će pravila vrijediti za kafiće i restorane

Ministar je rekao da se odlukom o zatvaranju tih mjesta koje su stručnjaci ocijenili "najvećim širiteljima" virusa, želi "apsolutno" spriječiti nova karantena nakon one proljetos. "Situacija je teška u zdravstvenom pogledu, moramo spriječiti preopterećenje našeg zdravstvenog sustava,naše bolnice su pune", istaknuo je ministar za mobilnost.

"Brojevi su visoki kao i u ožujku kada smo donijeli odluku o karanteni, a to želimo spriječiti po svaku cijenu".

Belgijska vlada odlučila je i uvesti policijski sat od ponoći do 5 ujutro, koji će trajati sljedećih mjesec dana. Belgija koja ima 11,5 milijuna stanovnika, ima ukupno 191.959 zaraženih koronavirusom i 10.327 umrlih, što je svrstava među europske zemlje najpogođenije pandemijom.

Broj hospitalizacija se naglo povećao zadnjih dana, što je posljedica znatnog porasta infekcija od rujna, posebice u Bruxellesu i u frankofonim pokrajinama.