Koronavirus u Belgiji, ilustracija
Koronavirus u Belgiji, ilustracija Foto: Afp

Belgijski sud u petak je presudio da su vladine mjere kojima su zatvoreni kafići i restorani zbog koronavirusa bile nezakonite. Naredili su državi da omogući otvaranje istih u roku od trideset dana.


Restrikcije koje je uvela belgijska ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden bile su nezakonite jer ona nije imala ovlasti donijeti takvu odluku, kaže sud, po izvješću televizije RTBF. Radi se o naredbi o zatvaranju kafića i restorana zbog koronavirusa.

Vezani članci CovidGO aplikacija - 1 Nova aplikacija trebala bi olakšati partijanje: Istražili smo kako funkcionira i može li se zlouporabiti Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija Brojke opet rastu: U Hrvatskoj više od sto novozaraženih, provjerite kakva je situacija u vašoj županiji

Sud je isto tako iznio kritiku što državno vijeće nije bilo uključeno u donošenje odluke. Suci su dali vladi 30 dana da ukine tu odluku.

Tužbu je podnijelo pedesetak restorana i ugostiteljskih udruga iz Wallonije.

Krajem ožujka sud je već rekao da nedostaje pravni temelj za restrikcije vezane uz koronu, budući da su odluke donesene na temelju ministarske uredbe. Vlada se na novu odluku žalila, a sud će se o tome izjasniti 18. svibnja.

Vlada također radi na pandemijskom zakonu o kojem se trenutno vode rasprave u parlamentu, a koji bi mogao poslužiti kao pravni temelj za zatvaranje kafića i restorana.