Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegao glasanje o nepovjerenju

Kanadski premijer suspendirao parlament

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadski premijer Stephen Harper ishodio je suspenziju rada parlamenta do 26. siječnja, blokirajući pokušaj oporbe da njegovoj manjinskoj vladi izglasa nepovjerenje, objavila je kanadska nacionalna televizija CTV.

Guvernerka Michaelle Jean odobrila je zahtijev premijera Harpera da suspendira parlament do kraja siječnja, što je bez presedana u povijesti Kanade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" Slika nije dostupna Posjet Hrvatskoj Kanadski premijer: Hrvatska oduvijek zapadna zemlja

'Slijedeći moj savjet, generalna guvernerka pristala je suspendirati parlament', rekao je Harper novinarima izlazeći sa sastanka u Rideau Hallu u Ottawi, sjedištu guvernera - predstavnika šefa države kraljice Elizabete II.

Harper je ustvrdio kako ta 'odluka odražava volju Kanađana', te da će 'svim strankama dati priliku da se zajednički usredotoče na gospodarstvo'.

Da je njegov zahtijev odbijen, Harper bi morao podnijeti ostavku ili se suočiti s glasovanjem o nepovjerenju koje bi sigurno izgubio. Oporbene stranke zatražile su izjašnjavanje o nepovjerenju za ponedjeljak, optužujući vladu za neuspjeh u oporavku gospodarstva.

Čelnik najveće oporbene, Liberalne stranke, Stephane Dion, izjavio je da je i dalje spreman srušiti Harperovu vladu, osim ako on ne napravi 'monumentalnu promjenu' u odnosu prema gospodarstvu i drugim strankama.

'Prvi puta u povijesti Kanade, premijer bježi od kanadskog parlamenta', izjavio je Dion.

Čelnik oporbenih Novih demokrata Jack Layton nazvao je to tužnim danom.

'On pokušava zaključati vrata parlamenta kako izabrani ljudi ne bi mogli govoriti. On pokušava spasiti svoj posao', rekao je Layton.

Ustavna kriza izbila je prošloga tjedna nakon što su vladajuči konzervativci predstavili prijedlog proračuna koji su oporbene stranke odlučno odbacile jer ne predviđa paket gospodarskih poticaja i smanjuje javno financiranje političkih stranaka.

Liberali i Novi Demokrati potpisali su sporazum o rušenju Harpera na glasovanju o nepovjerenju i formiranju koalicijske vlade.

Harperovi konzervativci su na izborima 14. listopada ojačali svoju manjinsku vladu, ali su u parlamentu najačani kombinacijom Liberalne stranke, Nove demokratske stranke i Kvibečkog bloka.

U rijetkom televizijskom obraćanju naciji u srijedu, Harper je rekao da je sporazum oporbenih stranaka prijetnja demokraciji i gospodarstvu Kanade.

'U vrijeme poput ovoga, koalicija sa separatistima ne može pomoći Kanadi', rekao je, referirajući na Blok koji zagovara neovisnost frankofonog Kvibeka (Quebec).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene