Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kanada: Novi mandat konzervativcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadski premijer Stephen Harper nalazi se na korak do novog mandata na čelu vlade nakon što su kanadski birači na izborima pokazali povjerenje njegovoj konzervativnoj stranci.

Harperova Konzervativna stranka pobijedila je u 143 izborne jedinice, osvojivši 19 parlamentarnih mjesta više nego na izborima održanim 2006. godine, na kojima su također bili najjača stranka, pokazali su konačni rezultati.

Pročitajte i ovo Ilustracija optužuju vlasti Umro od srčanog udara na plaži, a onda je obitelj doživjela novi šok: "Čije su nam tijelo to dovezli?!" Slika nije dostupna Kanadski premijer raspisao izbore za 14. listopada

Oporbeni liberali osvojili su 76 mandata, 27 manje nego na prethodnim izborima. Kanada bira zastupnike prema većinskom modelu u kojem u svakoj pojedinoj izbornoj jedinici mandat osvaja kandidat s najvećim brojem glasova.

Separatistički Quebečki blok, koji postavlja svoje kandidate samo u većinski francuskoj pokrajini Quebec, osvojio je 50 zastupničkih mjesta, jedno manje nego 2006., dok su socijalisti iz Nove demokratske stranke (NDP) osvojili osam novih mandata, ukupno 37.

>> Otvorena prva birališta u Kanadi

Stranka zelenih, koja je na razini cijele zemlje osvojila 6,95 posto glasova, ponovno nije uspjela ući u parlament zbog za nju nepovoljnog većinskog izbornog sustava.

Harperovim konzervativcima nedostaje samo nekoliko zastupnika do potrebnih 155 koji bi im osigurali većinu u 308-članom parlamentu, prenosi agencija dpa.

'Kanađani su glasovali za napredak ove zemlje, i to su napravili s punim povjerenjem', rekao je Harper nakon objave rezultata oduševljenim pristašama okupljenim ispred izbornog stožera stranke u Calgaryju u Alberti.

Konzervativci su osvojili 37,64 posto glasova, liberali 26,23 posto, NDP 18,19 posto, dok je Quebečki blok dobio 9,98 posto glasova.

Izborni rezultati predstavljaju snažan udarac liberalnom čelniku Stephaneu Dionu, koji je unatoč porazu najavio da će ostati na čelu oporbe.

'Jasno je da je naše gospodarstvo, odnosno svjetska gospodarska kriza, najvažnije pitanje s kojim se suočava naša zemlja. Surađivat ćemo s našom vladom kako bismo zaštitili Kanađane', rekao je Dion.

Njegova liberalna stranka vladala je Kanadom više nego ijedna druga stranka, a sada je ostvarila najgori rezultat u zadnjih dvadeset godina.

Harper je najavio da će ispuniti predizborna obećanja - snižavanje poreza, oprezno trošenje proračunskih sredstava, te oštrije kažnjavanje mladih prijestupnika.

Također je najavio da će poticati gospodarsko iskorištavanje kanadskog Arktika.

Gotovo sva istraživanja javnog mišljenja prije izbora predvidjela su pobjedu konzervativaca.

Agencija Reuters objavila je da je na izbore izašlo 58 posto građana s pravom glasa, što je najniža broj glasača u povijesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene