Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Branit ćemo svoje"

Kako se obični Ukrajinci bore s ruskom invazijom? "Imam 81 godinu i spreman sam uzeti pušku i riješiti gadove koji ovdje dolaze"

Aktualno Galerija Pogođeni strahotama rata - 1 Pogođeni strahotama rata - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pogođeni strahotama rata - 2 Pogođeni strahotama rata - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pogođeni strahotama rata - 3 Pogođeni strahotama rata - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pogođeni strahotama rata - 4 Galerija 1/4 >>
Ukrajinska vojska se više od tjedan dana bori s ruskom, a otpor pružaju i njezini stanovnici. Među njima su i muškarci u poodmakloj dobi, koji spremno poručuju – branit ćemo svoje.

Ruski napadi uništili su kuće u selu Gorenka nedaleko od Kijeva. Teško je suspregnuti suze zbog ovih prizora, a još teže zaboraviti trenutke kada cijeli život prođe pred očima.

"Vrata su pala na mene, a onda žbuka i dijelovi stropa, ali sam preživjela", rekla je stanovnica Gorenke Olga Fedjerovna.

Njezin je sumještanin odlučio stvar uzeti u svoje ruke. I njegova je kuća uništena i nema struje ni grijanja. Iako je zakoračio u deveto desetljeće, spreman je braniti svoje.

"Imam 81 godinu i spreman sam uzeti pušku i riješiti gadove koji ovdje dolaze jer ja imam kćer i unuka", rekao je Pjotr Vjerko.

U strahu od napada ljudi se skrivaju po skloništima. U skloništu u Lavovu se nalazi žena koja je iz Donbasa bježala 2014., a sada je opet s djecom spakirala kofere.

"Vojska se približavala Zaporožju, sirene su se stalno čule i ljudima je rečeno da idu u skloništa. Nekoliko dana smo moja djeca i ja silazili u skloništa, ne znam koliko puta. Imam troje djece i odlučili smo, kad su bili jako blizu, praktički u gradu, ukrcati se na vlak i otići", ispričala je Katerina Stojanova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OGLASIO SE I MORH VIDEO Rusi hrvatskom vojnom izaslaniku pokušali uručiti službenu notu, ali on je odbio. Pogledajte kako je to izgledalo

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tjedan dana krvavog sukoba Kako god rat završio, već se ocrtava Putinova slika u povijesti: "Ili je promijenio pravila, ili je vratio neka stara. Nažalost, tu je"

Jana Baljtska je zbog napada napustila Višnevu, mjesto u blizini glavnog grada Ukrajine.

"Nisu napali naš grad, ali Kijev je bio stalno pod paljbom i područja u blizini. Jučer smo stajali na peronu čekajući prigradski vlak i doslovno je iznad moje glave proletio projektil koji je pogodio TV toranj", rekla je.

Napravljeno je i posebno sklonište za timaritelje kijevskog zoološkog vrta. Životinje u jeku ruske invazije ne žele ostaviti same. Dok se prema Kijevu približava konvoj ruskih vojnih vozila, pred gradskim ljekarnama stvaraju se gužve, a još su veće gužve na željezničkim postajama diljem zemlje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene