Liječnica Anamarija Petek Erić s Klinike za psihijatriju KBC-a Osijek za Dnevnik Nove TV kazala je kako prijetnja nuklearnim napadom utječe na ljude.


S doktoricom Petek Erić razgovarala je reporterka Matea Drmić. Pitala je kakva su iskustva u bolnici otkako je krenuo rat u Ukrajini. Liječnica kaže kako u KBC-u Osijek ne raste broj novih pacijenata, no oni koji već imaju tegobe i već su u liječničkom tretmanu "javljaju smetnje u vidu straha, nelagode, pojačavanja određenih simptoma koje imaju u okviru svojih dijagnostičkih kategorija. Pogotovo kod bolesnika koji boluju od postraumatsko stresnog poremećaja, pa čak i nekih drugijh skupina dijagnoza". Liječnica kaže kako je to čak i očekivano jer se radi o vidu retraumatizacije.

Reporerku je zanimalo na što se pacijenti najviše žale.

Ilustracija Ruska vojska napreduje prema najvećoj nuklearki u Europi. Kuleba: "Kako možete spavati kada su ukrajinska djeca pod bombama"

"Ljudi su uplašeni, postoji velika doza neizvjesnosti, nesigurnosti, svojevrsna egzistencijalna kriza koju je potakla i ova pandemija, ekonomske i druge okolnosti. Iščekuju što bi se moglo dogoditi, da li bi mogli ponovno biti suočeni sa situacijama koje su sami proživljavali u Domovinskom ratu. Mogu reći da smo imali od pritužbi na razini blažih bolesnika do nekakvih intenzivnijih psihičkih reakcija koje su nedavno rezultirale i hospitalizacija", kaže.

Osim osoba koje pate od PTSP-a, u određenoj nelagodi i strahovima nalaze se i neki pacijenti sa shizofrenijom i depresijom i slično.

Igor Konašenkov Rusija prijeti - strani dobrovoljci u Ukrajini neće imati status ratnih zarobljenika: "Trebali bi sedam puta promisliti"

"Jednim dijelom to je zbog iscrpljenosti psihičkog aparata svim ranijim zbivanjima, dvogodišnjim trajanjem pandemije", kaže liječnica i ističe da svatko ima svoje granice, kod nekoga će se smetnje manifestirati kao blaže, a kod nekog kao ozbiljnije.

Ako se nađete u problemu, najbolje se obratiti struci i potražiti pomoć, zaključila je reporterka.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >> OVDJE.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju