Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odgovor na pitanje kako 'maznuti' tri milijarde dolara u tri dana, zna 28-godišnji biznismen iz Moldavije koji je upravo daj iznos 'digao' uz tri banke.


Osiromašena bivša sovjetska republika ostala je u šoku nakon što se doznalo da je iz tri banke u studenom prošle godine nestalo oko milijardu američkih dolara što je ekvivalent 12 posto moldavskog BDP-a.

Vezani članci Jessica Biel i Justin Timberlake Brak im je narušen nakon njegova flertovanja s kolegicom, no on ne odustaje od toga da se iskupi lijepoj supruzi Wanda Nara Preljubnica i ljubavnica nogometaša progovorila o intimi sa suprugom: "Kad gubi, ne želi me taknuti"

Istraga je došla do zaključka kako iza svega stoji 28-godišnji moldavski biznismen Ilan Shor - jedan od najbogatijih ljudi u zemlji čiji je otac obiteljsko bogatstvo stekao otvorivši prve duty-free trgovine u toj zemlji.

Moldavija uoči izbora podijeljena između Europe i Rusije

Prema nalazima istrage Shor i njegovi suradnici su 2012. godine kupili kontrolni paket dionica u tri banke te postupno povećavali likvidnost banaka putem kompleksnih transakcija sa stranim klijentima.

Banke su potom davale multimilijunske zajmove tvrtkama u Shorovom većinskom vlasništvu ili tvrtkama s kojima on ima jake veze.

Na kraju je u samo tri dana putem novih transakcija iz triju banaka nestalo najmanje 767 milijuna dolara, a moldavska središnja banka vjeruje kako se iznos penje do milijarde dolara.

Većina novca je već prenesena na off-shore račune, prenosi CNN.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook