Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez regulacija

Kako je diktatorova kći izgradila carstvo vrijedno 240 milijuna dolara: Vila s privatnim jezerom, mlažnjak, kuća u susjedstvu kraljevske obitelji

Gulnara Karimova
Gulnara Karimova Foto: Afp
Diktatorova kći, koja je promijenila nekoliko karijera, od pop-pjevačice do diplomatkinje, potrošila je 240 milijuna dolara na nekretnine od Londona do Hong Konga.

Gulnara Karimova, kći diktatora Uzbekistana, koristila je britanske tvrtke za kupnju nekretnina i zrakoplova novcem stečenim mitom i korupcijom, otkrila je studija Freedom For Eurasia.

Dugo se optužuje britanske vlasti da ne čine dovoljno kako bi spriječile kriminalce iz inozemstva da koriste britansku imovinu za pranje novca. U izvješću piše da je lakoća s kojom je Karimova došla do imovine u Velikoj Britaniji "zabrinjavajuća".

Nije poznato jesu li tvrtke povezane s Karimovom znale da je investirani novac njezin niti da bi sredstva mogla biti sumnjivog podrijetla. Nitko u Ujedinjenom Kraljevstvu nije istražen niti kažnjen zbog ovih navoda, prenosi BBC.

Gulnara Karimova bila je diplomatkinja, veleposlanica u Španjolskoj, stalna predstavnica u UN-u u Ženevi, ali i pop-pjevačica, te se smatralo da će naslijediti svojeg oca Islama Karimova na čelu države.

Pročitajte i ovo Ruski oligarsi - 1 JE LI UOPĆE MOGUĆA UROTA? I bogati plaču: Ruski oligarsi ostali bez dragocjenih igračaka, u domovini ima onih koje to ''veseli''

Godinu dana nakon što je on preminuo 2016. osuđena je na 10 godina zatvora zbog prijevare i pranja novca, ali je ta kazna ubrzo pretvorena u kućni pritvor. Tu nije bio kraj njenim nevoljama, pa su je jednom prigodom policajci odvukli iz doma jer je navodno prekršila pravila o kućnom pritvoru.

Ne zna se kako je izgradila carstvo vrijedno 240 milijuna dolara s obzirom na to da je pravomoćno osuđena kao članica kriminalne skupine koja je kontrolirala imovinu veću od milijardu dolara u 12 zemalja, uključujući UK, Rusiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Kuća s privatnim jezerom, privatni avion vrijedan 40 milijuna dolara

"Slučaj Karimova jedan je od najvećih slučajeva podmićivanja i korupcije svih vremena", rekao je Tom Mayne, jedan od istraživača izvješća Freedom For Eurasia i znanstveni novak na Sveučilištu Oxford.

Njihovo izvješće fokusira se na pet nekretnina kupljenih u Londonu i okolici koje sada vrijede 50 milijuna funti. Među njima su tri stana u Belgraviji, zapadno od Buckinghamske palače, kuća u Mayfairu i dvorac u Surreyu s privatnim jezerom, vrijedan 18 milijuna funti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nemojte nam govoriti što da činimo' STVORIO JEDNU OD NAJIZOLIRANIJH ZEMALJA Od djeteta iz sirotišta do čovjeka koji nije trpio neposluh

Dva stana u Belgraviji prodana su 2013. godine, prije nego što je Karimova pritvorena. Kuću u Mayfairu, vilu u Surreyu i treći stan u Belgraviji blokirao je 2017. britanski Ured za ozbiljne prevare.

Izvješće Freedom For Eurasia također navodi tvrtke u Londonu i na Britanskim Djevičanskim Otocima za koje tvrdi da su ih Karimova ili njeni suradnici koristili kako bi prihode stečene kriminalom potrošili na nekretnine, kao i na privatni mlažnjak vrijedan 40 milijuna dolara.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene