Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Južna Koreja potvrdila pregovore s talibanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Južne Koreje potvrdila je svoje izravne pregovore s pobunjenim talibanima koji već skoro mjesec dana drže 21 korejskog taoca, ali nije objavila pojedinosti razgovora.

Afganistanski dužnosnik je rekao kako se pregovori održavaju na području pod kontrolom afganistanske vlade u pokrajini Ghazni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Još jedno ograničenje Bizarna odluka talibana, zatvaraju frizerske i kozmetičke salone u Afganistanu: "Prava žena poštuju se u skladu s islamskim zakonom i običajima" Kabul Podaci UN-a Više od 1000 afganistanskih civila ubijeno u eksplozijama i nasilju od 2021.

"Imali smo prvi izravni susret s talibanima kasno prošle noći", rekao je novinarima Chun Ho-sun, glasnogovornik Južnokorejskog predsjednika.

Južnokorejski dužnosnici kažu kako imaju malo mogućnosti udovoljiti zahtjevima otmičara da se taoci zamijene za utamničene pobunjenike.

Talibani su ubili dva taoca muškarca koji su bili dio skupine od 23 ljudi koje je poslala jedna kršćanska crkva iz Seoula u humanitarnu misiju. 

Od preostalih talaca njih 18 su žene.

Vlada afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia isključila je bilo kakvu razmjenu zatočenika nakon što je oštro kritizirana zbog oslobađanja skupine talibana u zamjenu za talijanskog novinara u ožujku.

Dužnosnici afganistanske vlade kažu kako bi za spašavanje talaca mogla biti upotrijebljena sila ukoliko ne uspiju pregovori, a u Ghazni su poslani vojnici.

Talibani su podijelili taoce u nekoliko skupina i kažu kako bi
uporaba sile ugrozila njihove živote.


Južnokorejski taoci: Talibani optimistični, ali ne popuštaju

Talibani su bili optimistični u svezi s oslobađanjem svojih boraca u zatvorima, u zamjenu za oslobađanje 21 južnokorejskog taoca koji su u njihovim rukama, na izravnim pregovorima s južnokorejskim izaslanstvom u Ghazniju, na jugu Afganistana.

Na izvanrednoj konferenciji za tisak, jedan od dvojice pregovarača, radikalnih islamista, Qari Bashir, rekao je da se "nada da će pregovori uspjeti".

"Taoci će biti slobodni ukoliko vlada prihvati naše zahtjeve i
oslobodi zatvorenike", rekao je.

"Neki naši borci koji su u zatvoru moraju izaći", istaknuo je.

No nije htio iznijeti potankosti o nastavku pregovora. 

Pregovori se vode u zgradi afganistanskoga Crvenog križa u Ghazniju.

Na tom je području dvadeset troje Južnokorejaca oteto 19. srpnja. Talibani su od tada ubili dvojicu talaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene