Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Juščenko pozvao snage reda da ne interveniraju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, koji je u ponedjeljak navečer raspustio parlament, okupio je dužnosnike snaga reda, vojske i tajnih službi kako bi ih upozorio da se ne miješaju u političku krizu u zemlji.

'Obraćam vam se kao vođama iza kojih stoje deseci tisuća vojnika', rekao je Juščenko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukrajina: Sastao se novi parlament, Janukovič podnio ostavku Slika nije dostupna Ukrajina: Juščenko odbio koaliciju s Janukovičem

'Sukob koji imamo političkog je značaja. Političari trebaju rješavati sukobe političkim putem', dodao je ukrajinski predsjednik na sastanku na kojem su se našli i predstavnici državnog tužiteljstva, ministarstva unutarnjih poslova, obrane, glavnog stožera vojske i tajnih službi. 

Pozvao je dužnosnike vojske i tajnih službi da 'ne pokreću mobilizaciju svojih postrojba', istaknuvši kako situacija u zemlji treba biti riješena 'diplomatskim putem'.

Proeuropski orijentiran i pobornik tržišnih reformi, Juščenko je
parlament raspustio zbog navodnih kršenja ustava prilikom formiranja vladajuće koalicije i za 27. svibnja zakazao prijevremene izbore.

Premijer Viktor Janukovič, lider parlamentarne većine koji podržava bliske odnose s Rusijom i vladinu potporu velikim tvrtkama, Juščenkovu je odluku ocijenio nezakonitom.

Juščenko je na međusobnom sastanku premijeru Viktoru
Janukoviču rekao kako je njegova odluka o raspuštanju parlamenta konačna te je svojeg dugogodišnjeg političkog protivnika upozorio da ni ne pomišlja na eventualnu primjenu sile, prenose agencije.

Prozapadnjački orijentirani Juščenko u lošim je odnosima s
Janukovičem (proruski orijentiranim političarom) otkad ga je, bez pretjeranog oduševljenja, u kolovozu prošle godine morao imenovati premijerom nakon pobjede Janukovičeve stranke na izborima.

Premijer Janukovič odbacio je Juščenkov dekret ocijenivši
predsjednikovu odluku o raspisivanju prijevremenih izbora 27. svibnja "fatalnom pogreškom", a skupina parlamentarnih zastupnika sklonih Janukoviču zatražila je od Ustavnog suda poništenje te odluke. 

Janukovič je izjavio kako smatra da bi parlament i njegova vlada uspjeli nastaviti funkcionirati bez prepreka.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene