Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u Bruxsellesu da bi otišao u Beograd na inauguraciju novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića samo u slučaju da on prihvati koncept zajedničkog projekta europeizacije regije i jasno se izjasni da napušta ideje četništva i ekspanzije.


"Poziv za inauguraciju nisam dobio. Ja sam nekoliko puta jasno izrazio bit problema. Bit stvari je da svatko tko želi sudjelovati u zajedničkom projektu europeizacije regije, tko želi imati prijatelje i partnere u Europi mora jednom zauvijek napustiti ideje četništva, ideje ekspanzije, ideje o tome kako teritorij i granice nisu definirani. Prema tome svatko ima za to priliku, pa i gospodin Nikolić i kada bude jasno da je prihvatio takav koncept svi ćemo vrlo rado sudjelovati", rekao je Josipović, koji boravi u dvodnevom posjetu Bruxellesu.

>> Doznajemo: Josipović neće ići na inauguraciju Tomislava Nikolića!

Vezani članci Zoran Milanović (Foto: Pixsell,Dalibor Urukalović) Hoće li Milanović biti SDP-ov kandidat za predsjednika Republike? Aktivirao se i obilazi podružnice stranke Potpisan sporazum o udruživanju i priključenju stranke Naprijed Hrvatska SDP-u (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Bivši predsjednik Ivo Josipović vratio se u SDP: "Nismo razgovarali ni o jednoj poziciji pa ni o kandidaturi za predsjedničke izbore"

Na inzistiranje novinara hoće li ipak ići u Beograd ako dobije poziv, predsjednik Josipović je dodao da je iz "ovoga što je rekao vrlo jasno o čemu se radi" i da bez jasnogo očitovanja o stvarima koje je spomenuo nema odlaska na inauguraciju.

Predsjednik o Gay Prideu u Splitu

Na upit o Gay Prideu u Splitu, predsjednik Josipović je rekao da njegovo održavanje neupitno. "To je potpuno neupitno, to što ima onih koji misle da tako ne treba biti, drugo je pitanje. To je dijelom pitanje demokracije i prava na drukčije mišljenje, ali nitko nema pravo spriječiti mirno okupljanje građana i izražavanje njihovih stavova", rekao je Josipović.

>> Splitski Gay Pride pod prismotrom EU!

>> Vinković: Da se pare mužjaci i mužjaci, ženke i ženke, nas ne bi bilo!

Dodao je da se zbog drugih državničkih obveza neće moći pridružiti Gay Prideu, ali da oni imaju njegovu vrlo jasnu podršku. Istaknuo je da se ne pribojava nereda. "To će proći onako kako treba proći, u demokratskom duhu, a uvijek se može naći onih koji narušavaju red, ali oni su posao policije", rekao je. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.