Najmanje je 15 osoba poginulo u snažnom potresu, magnitude 8 stupnjeva po Richteru, koji je danas pogodio Solomonsko otočje te u tsunamiju kojeg je potres prouzročio. Iste neprilike dovele su i do nestanka dvadesetak ljudi.


Američki Geloški institut je objavio da je potres zabilježen u 07:39 sati po lokalnom vremenu na oko 10 kilometara pod oceanskim dnom, 350 kilometara sjeverozapadno od Honiare, glavnog grada Solomonskog otočja, a neke seizmološke službe njegovu jačinu procjenjuju i na 8,1 stupanj po Richteru.

Vezani članci Nevenka Šušković Kako ide obnova nakon zagrebačkog potresa? "Čekamo i zovemo, na telefonu smo stalno i pitamo. Hodamo po institucijama. Nitko nema odgovora" Valovi uzrokovani potresom koji je pogodio Novi Zeland Razorni potres od 8,1 stupanj pogodio Novi Zeland - Uspješno provedena evakuacija, izgleda da se valovi smiruju: ''Čekamo signal da se vratimo kući''

Pacifički centar za tsunamije, smješten na Havajima, objavio je kako bi snaga potresa mogla izazvati razoran tsunami i izdao upozorenje za Solomonsko otočje i susjednu Papuu Novu Gvineju. Australske su vlasti upozorenje objavile i za Australiju i Novi Zeland.

Policijske vlasti Solomonskih otoka objavile su pak da su valovi tsunamija već pogodili zapadnu obalu otočja, odnosno da su u gradu Gizo zabilježeni valovi visoki nekoliko metara netom prije nego su prekinute sve komunikacijske veze u regiji.