Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki senator John McCain je u obrani medija od zadnjih napada predsjednika Donalda Trumpa upozorio da je "gušenje slobodnih medija ono čime diktatori počinju".


Republikanac iz Arizone, senator John McCain, česti kritičar Trumpovih poteza, odgovarao je na tweet u kojemu Trump optužuje medije da su "neprijatelji američkog naroda".

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo zahvalio novinarima zbog razotkrivanja pedofilskog skandala u Crkvi Njemačka kancelarka Angela Merkel Merkel osudila rasističko ubojstvo Georgea Floyda: "Rasizam je užasna stvar, a nažalost postoji i u Njemačkoj"

Međunarodni poredak uspostavljen nakon Drugoga svjetskog rata izgrađen je djelomice i na slobodnim medijima, rekao je McCain u isječku intervjua danog novinaru mreže NBC u emisiji "Meet the Press", objavljenome prije cjelovita razgovora u nedjelju ujutro.

"Mrzim novinare. A vas pogotovo", rekao je novinaru Chucku Toddu boraveći na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu. "Ali činjenica jest da vas trebam. Slobodni mediji su nam potrebni. Moramo ih imati. Oni su nužni", rekao je McCain.

"Želite li sačuvati - sad sam vrlo ozbiljan - želite li sačuvati demokraciju kakvu poznajemo, morate imati slobodne medije, koji su često protivnički nastrojeni. A bez toga, bojim se da bismo tijekom vremena izgubili mnogo od naših pojedinačnih sloboda. To je ono čime diktatori počinju", nastavio je.

"Oni počinju gušenjem slobodnih medija. Drugim riječima, konsolidacijom moći. Kad pogledate povijest, prva stvar koju bi diktatori učinili jest ugušiti medije. I ne kažem da predsjednik Trump pokušava biti diktator. Samo kažem da moramo naučiti lekcije iz povijesti", rekao je McCain.

McCainovi komentari slijedili su nakon Trumpova tweeta i dolaze nekoliko dana nakon što je Donald Trump održao konferenciju za novinare na kojoj je više puta kritizirao novinska izvješća o neredu u Bijeloj kući te curenje informacija o njegovu telefonskom razgovoru s predsjednicima Australije i Meksika.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je na konferenciji u Münchenu naglasila važnost slobodnih medija rekavši: "Jako poštujem novinare. Uvijek imamo dobre rezultate, barem u Njemačkoj, zahvaljujući međusobnom poštovanju", kazala je Merkel.

Ne spominjući Trumpa poimence, Merkel je rekla da je sloboda medija "vrlo znakovit stup demokracije". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju