Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traje potraga za nestalima

"Ovo je nezamisliva tragedija": Joe Biden najavio posjet Baltimoreu, a brod koji je izazvao rušenje mosta već je sudjelovao u jednoj nesreći

Aktualno Galerija Nesreća u Baltimoreu Nesreća u Baltimoreu Foto: Afp Potraga za nestalima - 1 Potraga za nestalima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za nestalima - 2 Potraga za nestalima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za nestalima - 3 Potraga za nestalima - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Potraga za nestalima - 4 Galerija 1/7 >>
I dalje traje potraga za šest ljudi koji su pali u more skupa s urušenim mostom i vozilima u kojima, srećom, nije bilo ljudi. Riječ je o radnicima koji su u ranim jutarnjim satima obavljali popravke na cesti. Prilog o najnovijim informacijama napravio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević.

Kontejnerski brod u singapurskom vlasništvu, s 12 članova posade i kako nalaže zakon, lokalnim američkim kapetanom, izlazio je iz baltimorske luke. Prije udara u potporni stup mosta odaslao je poziv u pomoć jer je ostao bez pogona.

"Preliminarna istraga upućuje na nesreću. Nismo vidjeli nijedan valjani dokaz da bi mogla biti riječ o terorističkom napadu", rekao je guverner Marylanda Wes Brown.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović intervju predsjednika RH Milanović: "Oslobodit ćemo institucije tako da sve HDZ-ovce otpustimo", o Mostu: "Kad sjednete s njima..."

Mala brzina kojom se plovilo kretalo ipak je bila dovoljna da se od sudara sruši dva i pol kilometra dugi most. Spasilačke službe još uvijek tragaju za šest građevinskih radnika koji su popravljali rupe na cesti mosta, a dvoje ih je spašeno.

"Ovo je nezamisliva tragedija. Prije svega trebamo moliti za sve koje je ova tragedija pogodila", istaknuo je gradonačelnik Baltimorea Brandon Scott.

Pročitajte i ovo Božo Petrov, predsjednik Mosta Za Dnevnik Nove TV Petrov otkrio što će Most napraviti ako bude jezičac na vagi između HDZ-a i SDP-a: "Ako nas budu trebali..."

Nacionalni odbor za sigurnost u prometu okupio je stručni tim za istragu.

"Oni će početi prikupljati informacije o kretanju plovila, njegovom sigurnosnom dosjeu. Provjerit će vlasnika. Provjerit će kapetana i današnje aktivnosti", najavila je čelnica nacionalnog odbora za sigurnost u prometu Jennifer Homendy.

Slučaj će istraživati i stručnjaci za gradnju i održavanje mosta. Američki predsjednik Joe Biden najavio je posjet Baltimoreu, gradu praktički sraslom s Washingtonom. Predložit će Kongresu da se obnova mosta u potpunosti financira iz federalnih sredstava.

A brod koji je u utorak izazvao urušavanje mosta Francis Scott Key u Baltimoreu također je sudjelovao u nesreći u luci Antwerpen u Belgiji 2016. godine.

Lučke vlasti Antwerpena rekle su da je kontejnerski brod Dali udario u obalu 11. srpnja 2016. dok je pokušavao izaći iz kontejnerskog terminala Sjevernog mora.

Inspekcija broda iz 2016. provedena u Antwerpenu otkrila je da ima strukturni problem, koji je naveden kao "oštećenje trupa koje umanjuje njegovu sposobnost za plovidbu", prema podacima objavljenim na Equasisu, javnoj bazi podataka za pomorsku industriju.

"Kao opće pravilo, te se nesreće istražuju i brodovima je dopušteno isploviti tek nakon što stručnjaci utvrde da je to sigurno za njih", rekao je glasnogovornik luke Antwerpen za Reuters.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene