Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Kapetan Skorić o detaljima udara broda u most u Baltimoreu: "Došlo je do panike kad su vidjeli što se događa"

Aktualno Galerija Branko Skorić, kapetan Branko Skorić, kapetan Foto: DNEVNIK.hr Branko Skorić i Sanja Jurišić Branko Skorić i Sanja Jurišić Foto: DNEVNIK.hr Branko Skorić o urušavanju mosta Branko Skorić o urušavanju mosta Foto: DNEVNIK.hr +0 Branko Skorić o urušavanju mosta Galerija 1/4 >>
Teretni brod udario je u most Francis Scott Key u Baltimoreu, uzrokujući urušavanje mosta u rijeku Patapasco. Za Dnevnik Nove TV nesreću je komentirao kapetan Branko Skorić.

Teretni brod udario je u stup mosta Francis Scott Key u Baltimoreu danas ujutro oko 1 sat po lokalnom vremenu. Most se od udarca urušio u rijeku Patapasco dok su na njemu bili automobili.

Jedna osoba je preminula, a za najmanje šestero se još traga. Preliminarna istraga pokazala je da je riječ o nesreći, a cijeli slučaj za Dnevnik Nove TV komentirao je Branko Skorić, predsjednik udruge pomorskih kapetana Šibenik.

Pročitajte i ovo Ilustracija prodana konditorska tvrtka Tvrtku Zvečevo iz Požege kupio ruski milijarder

"Mislim da se radi o nesretnom slučaju i da je tu došlo do gubljenja električne energije na brodu. Kad se izgubila električna energija izgubilo se i kormilarenje. Na tako uskom prostoru pretpostavljam i vjerujem da se ništa tu nije moglo učiniti", rekao je Skorić.

Prema dostupnim snimkama Skorić smatra kako je brod u ključnom trenutku izgubio pogon.

"Vjetra uopće nije bilo, obavio je jedan okret i okrenuo se preko lijeve strane da bi se usmjerio prema mostu. U tom trenutku negdje oko 1 sat i 20 minuta vidimo na snimci točno da brod gubi svjetlo, to znači da je brod izgubio pogon u tom trenutku. On nakon nekog trenutka ponovno uspostavlja pogon, ali usporava.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izjava predsjednika HDZ-a Plenković o odgodi operacija na dan izbora i padu Milanovićeve popularnosti: "Kršitelj Ustava je vulgaran i vrijeđa. Ljudi to ne vole"

I vidimo na koncu da mu iz dimnjaka izlazi dim, pretpostavljam da je došlo da su uslijed panike vidjeli što se događa, da su pokušali zavesti krmom i zato se pojavio taj dim, međutim ako je desnokretni propeler brod usred inercije zanosi se provom u desno, a krma ide lijevo. Uslijed gubitka brzine, gubitka pogona, gubitka svega bilo je neminovno da on krene na onaj stup od mosta", tvrdi predsjednik udruge šibenskih pomorskih kapetana.

Skorić odbacuje mogućnost da se tragedija mogla izbjeći.

"A teško je to sada reći, to kao da me pitate da se spuštate niz brdo i otkažu vam kočnice. Kako ćete se snaći i kako čete reagirati, ne znam", kazao je.

Pročitajte i ovo Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti"

Sličnih slučajeva ima, a temeljita istraga utvrdit će kako je došlo do ove strašne nesreće,

"Udari u most nisu rijetki, ali obično se pripremi na takvo nešto. Oni su sigurno provjerili brod i bilo je to uredu, izvršili su i okret s lijeve strane. Sve je bilo donekle u redu, a što se točno dogodilo to će morati istraga reći", zaključio je Skorić

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene