Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Reporterki se putem interneta javio britanski džihaidsti koji se u Siriji bori na strani Islamske države.


Britanski džihadist koji je otišao u Siriju boriti se na strani terorističke skupine Islamske države uhvaćen je kako pokušava namamiti maloljetnu djevojku da mu se pridruži i postane njegova supruga.

Vezani članci Zajednica ortodoksnih Židova u Londonu - 4 DNEVNIK.hr u epicentru pandemije: Škole ortodoksnih Židova otvorene unatoč zabranama, čuvaju ih zaštitari Ella Dvornik i Charles Pierce Vjenčani na Valentinovo! Ovi slavni parovi imaju razlog više za proslavu Dana zaljubljenih

U jezivom razgovoru, pod lažnim imenom Abu Antar, djevojci, za koju je mislio da ima 15 godina, daje detaljne upute kako može pobjeći obitelji i uputite se na opasno putovanje do Bliskog istoka.

Tinejdžerku je putem video razgovora i poruka mamio više od tjedan dana i u jednom trenutku joj rekao 'kada te pokupim, pokupit ću te kao moju ženu'. Ono što nije znao je da je djevojka s velom na glavi zapravo kanadska reportera na tajnom zadatku.

MILITANTI IS-a SE ŽALE: 'Nikako da dođemo na red za samoubilačke napade zbog nepotizma'

Istraga koju je proveo The Mail on Sunday pokazala je da je riječ o muškarcu iz Londona kojem je pravo ima Ahmed Canter.

Rođen u Somaliji, u Britaniju je došao kada je imaš samo šest mjeseci. Prije nego je otišao u Raqqu živio je s majkom, sestrom i tri brata, a jedan od njih novinarima je rekao da je Canter bio knjigovođa, piše Daily Mail.

Šokirana obitelj pokušav se distancirati od njegovih postupaka te su rekli da su spremni na suradnju s policijom.

U razgovorima s fotoreporterkom hvalio se da je prokrijumčario 20 drugih džihadista u Siriju.

Prekinula komunikaciju zbog ideje da se vjenčaju putem Skypea

Kanadska reportera otvorila je lažni profil na Twitteru i predstavljala se kao 15-godišnjakinja s ciljem da provjeri koliko pažnje će dobiti od džihadista. Unutar nekoliko sati dobila je brojne poruke, a Canter je bio jedan od prvih koji ju je kontaktirao.

Nakon Twittera, komunicirali su putem službe Kik. Canter ju je zaprosio nakon čega su počeli komunicirati putem Skypea. Reporterka je odlučila prekinuti komunikaciju nakon što je Canter počeo vršiti pritisak da putem Skypea obave islamsku svadbenu svečanost pod nazivom nikah.

BORIO SE ZA ISLAMSKU DRŽAVU Podignuta optužnica protiv Safeta Brkića

Poruke na društvenim medijima pokazuju da je nakon toga namamio drugu muslimansku djevojku u Siriju, moguće iz Tunisa, te je oženio. Kada su ih novinari kontaktirali putem Twittera promijenili su imena i blokirali račune.

Nakon toga putem Kika pitali su ga zašto je pokušavao namamiti 15-godišnjakinju u Siriju, a uslijedio je bijesan odgovor u kojem je poručio da bi im volio staviti nož na grlo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook