Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brojni muškarci su ubijeni ili su morali prijeći na islam, a žene su darovane borcima kao trofeji ili su prodane u seksualno roblje.


Jezidske žene koje su oteli pripadnici Islamske države (IS) radije se ubijaju u zatočeništvu nego udaju za pripadnike te radikalne sunitske skupine, objavio je u utorak Amnesty International (AI).

Vezani članci Anne Buydens, Kirk Douglas Varao ju je s brojnim divama i odnose s njima opisao u knjizi, a ona mu je sve opraštala pod jednim uvjetom Miley Cyrus i Liam Hemsworth (Foto: Instagram) Ljubavna saga bivših supružnika koji su braku izdržali "čak" 8 mjeseci konačno je gotova

Militanti su oteli tisuće muškaraca, žena i djece kada su u srpnju prohujali sjevernim Irakom.

Brojni muškarci su ubijeni ili su morali prijeći na islam, a žene su darovane borcima kao trofeji ili su prodane u seksualno roblje, navodi AI u izvještaju 'Bijeg iz pakla'.

Oko 300 žena i djece uspjelo je pobjeći iz kampova IS-a, a njih oko 40 iznijelo je svoja svjedočanstva toj međunarodnoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava.

20 džihadista poginulo u pokušaju da zauzmu zračnu bazu na istoku

Jilan je navršila 19 godina kada su je ove godine oteli džihadisti, a obitelj je naknadno saznala da je počinila samoubojstvo.

'Dvadeset i jedna djevojka bila je smještena u jednoj sobi, dvije su bile jako mlade, oko 10, 12 godina. Jednog dana dali su nam odjeću za ples i naredili da se okupamo i obučemo', priča 20-godišnja Luna.

'Jilan se ubila u kupaonici. Prerezala je žile i objesila se. Bila je jako lijepa. Mislim da je znala da će je odvesti muškarcima i da se zbog toga ubila', rekla je Luna koja je uspjela pobjeći.

Zlostavljanje, mučenje, prijetnje i silovanje

Ostale djevojke opisuju kako su ih militanti tukli, zlostavljali, mučili i prijetiti te silovali.

Neke djevojke darovane su već oženjenim muškarcima, uključujući strane borce iz zapadnih zemalja koji su se priključili IS-u. Preživjele svjedoče o tome kako su neke Iračanke, supruge džihadista, suosjećale s jezidskim djevojkama, ali su bile bespomoćne. Neke su im ipak pomogle u bijegu.

Ratovi, bolesti i nezapamćena ljudska stradanja obilježili 2014.

'Bila nam je više od majke. Nikada neću zaboraviti tu ženu, spasila mi je život', rekla je jedna djevojčica kojoj je lokalna žena pomogla pobjeći.

Za razliku od židova i kršćana, IS jezide smatra ljudima bez ikakvih prava, štovateljima sotone i borcima dopušta da ih ubiju, muče ili porobe.

Njemački ministar za razvojnu pomoć Gerd Mueller rekao je da Berlin razmišlja o osnivanju kriznog centra za žene koje su zlostavljali pripadnici IS-a, ali bi u njemu bilo mjesta samo za njih oko stotinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook