Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sirija srušila izraelski dron

20 džihadista poginulo u pokušaju da zauzmu zračnu bazu na istoku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barem je 20 pripadnika džihadističke skupine Islamske države (IS) poginulo dok su drugi put u mjesec dana pokušavali zauzeti vojnu zračnu bazu na istoku Sirije, objavio je u nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

"IS je od subote navečer pokušavao zauzeti zračnu bazu. U napadu su poginuli 20 džihadista i dvojica sirijskih vojnika", javio je SOHR. Devetnaestorica džihadista su bili Sirijci, a jedan je bio Marokanac. Ubijeni su u borbi u razmjeni topničke vatre.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 4 godine kaosa u Siriji VIDEO Analiza: Džihadisti pred pragom Asadove palače Slika nije dostupna Bombardirali zapovjedno mjesto Sirijske snage ubile nekoliko zapovjednika Islamske države

"Džihadisti koji su pobjegli zaplijenili su i odnijeli više protuzračnih raketa", dodao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman. Ovaj napad je bio drugi pokušaj džihadista u zadnjih mjesec dana da zauzmu zračnu vojnu bazu u Deir Ezzoru, jedno od zadnjih uporišta režima Bašara al Asada u toj pokrajini na istoku.

'Američki zračni udari u Siriji nisu se pokazali učinkovitima na terenu'

Deir Ezzor je na granici s Irakom gdje IS kontrolira velik dio teritorija. IS se uključio u sirijski sukob u proljeće 2013. i nakon toga je proglasio "kalifat" koji obuhvaća Siriju i Irak, gdje je zaveo strahovladu.

Sirija tvrdi da je srušila izraelski dron u Quneitri

Sirija je u nedjelju objavila da je u pokrajini Quneitri, blizu Golanske visoravni koja je pod izraelskom okupacijom, srušila izraelsku bespilotnu letjelicu. Državna glasila su javila da je dron letio iznad sela Hadara kada je srušen. Nije odmah bilo jasno je li letjelica srušena ili je sama pala.

U Quneitri su se vodile žestoke borbe snaga odanih predsjedniku Bašaru al Asadu i pobunjenika, među kojima su bili i borci povezani s Al Kaidom.

Izrael je nekoliko puta izvodio udare na Siriju otkako je u potonjoj prije gotovo četiri godine počeo građanski rat, pri čemu je uglavnom uništavao oružje poput raketa za koje su izraelski dužnosnici tvrdili da su namijenjene njihovu dugogodišnjem neprijatelju Hezbollahu u susjednom Libanonu.

Sirija je prošlog tjedna rekla da su izraelski zrakoplovi bombardirali područje blizu međunarodne zračne luke u Damasku i grad Dimas, blizu granice s Libanonom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene