Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svađa sa slovenskim izvjestiteljem

'Ulazak Srbije u EU nije nogomet, već budućnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, Slovenac Jelko Kacin, oštrim su tonom razmijenili mišljenja o približavanju Srbije EU, a srbijanski šef diplomacije čak je u kontekstu toga neizravno uvrstio Kacina među one koji ne žele Srbiju u EU.

Jeremić je u četvrtak, komentirajući Kacinovu izjavu o napredovanju Srbije u europskim integracijama, kazao kako Srbiju 'ne može poremetiti ničija provokacija ni, nogometnim rječnikom kazano, dribling' te da i u Srbiji i izvan nje postoje oni koji je ne žele vidjeti u EU. 'Srbija ostaje privržena putu prema EU. To neće biti lak put, postoje oni koji Srbiju ne žele vidjeti u EU, i u Srbiji i izvan njezinih granica, ali dokle god znate kamo idete, imate jasnu viziju, znate što hoćete a što nećete, dotle ste na pravom putu', kazao je Jeremić novinarima nakon sastanka s finskim ministrom vanjskih poslova Aleksanderom Stubom. Beogradski mediji ranije su prenijeli kritike Kacina na račun šefa srbijanske diplomacije zbog njegove izjave da je u procesu europske integracije Srbije 'lopta prebačena u dvorište EU', poručivši mu da 'nije riječ o nogometu, već o budućnosti Srbije'.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

>> 'Srbija želi najbolje moguće odnose s Hrvatskom'

Kacin je poručio da 'ne ulazi EU u Srbiju, već se Srbija priključuje EU' te da 'sve dok gospodin ministar bude mislio da je njegova zadaća komentirati nogometnu utakmicu - neće biti ministar vanjskih poslova na zadatku i razini približavanja Srbije EU'. Istaknuo je kako EU dosad nije dala pozitivan odgovor na zahtjev Srbije za kandidaturu za članstvo u Uniji i ponovio da uvjet ostaje suradnja s Haagom. Ocijenivši sadašnjim izazovom za srbijanske političare korak koji bi omogućio da se Srbija 'suoči sa svojom prošlošću, kako bi bila spremna za svoju budućnost', Kacin je istaknuo da se sve dok bude u likovima iz 90-ih poput Ratka Mladića vidjela svoje nacionalne junake, Srbija se neće moći ne može približiti Uniji ni odgovoriti na njezina očekivanja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene