Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jedini radio na hrvatskom jeziku ostao bez frekvencije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radio Subotica, jedini elektronički medij u Srbiji koji emitira svakodnevno program na hrvatskom jeziku, izgubio je frekvenciju čime bi veliki dio hrvatske zajednice na sjeveru Vojvodine uskoro mogao ostati bez radijskog programa na svojemu materinjem jeziku.

Odluku je donijela srbijanska Radiodifuzna agencija (RRA) koja je jedinu regionalnu frekvenciju umjesto Radio Subotici dodijelila "Panon radiju", novoj postaji bez minute emitiranog programa, koja će se slušateljima obraćati samo na mađarskom jeziku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sporni amandman Srpsko-hrvatski jezik nije prošao Slika nije dostupna Lingvist tvrdi Press: Iako ga zovu hrvatskim to je srpski jezik

"Smatramo da ova odluka jednoj radio postaji osporava višedesetljetno uspješno djelovanje na polju multietničnosti, ali i da umanjuje stečena kolektivna prava hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji", priopćilo je u četvrtak Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV).

"Poznato je da je Radio Subotica jedina radijska postaja u Vojvodini i Srbiji koja svakodnevno emitira program na hrvatskom jeziku. Ona se trenutačno čuje na širem prostoru općine Subotice i na taj način obuhvaća veliki dio naselja u sjevernoj Bačkoj u kojima žive Hrvati. Smatramo da će posljedice ove odluke biti vrlo negativne za javno informiranje u regiji, jer informiranje pripadnika hrvatske manjine na svom materinjem jeziku skoro da neće postojati", stoji u reagiranju HNV-a.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini dodaje da ovu odluku RRA ne treba promatrati izolirano, već kao dio u nizu krajnje upitnih odluka donesenih u posljednjih mjesec dana zbog kojih trpe svi građani Subotice.

Program na hrvatskom na Radio Subotici svakodnevno se emitira od 1998. Tri sata programa priprema redakcija u kojoj su četiri novinara i više vanjskih suradnika.

Osim Hrvata, u široj regiji sjeverne Bačke, bez mogućnosti da se
informiraju ostat će i građani koji prate program na srpskom jeziku.

Izbacivanje Radio Subotice s pozicije regionalne medijske kuće i
njezino, eventualno svođenje na lokalnu razinu, osudilo je i samo uredništvo programa na mađarskom jeziku.

Premda će njihova zajednica kroz program novoga, konkurentskog "Panon radija" dobiti cjelodnevni program na materinjem jeziku, oni ističu da gašenje ili skraćivanje dometa višejezične Radio Subotice može izazvati ponovno jačanje antimađarskog raspoloženja u Vojvodini i Srbiji.

U povodu ovih događaja predstavnici Radio Subotice u srijedu su održali konferenciju za novinare u Beogradu, kojoj je u znak potpore zaposlenima prisustvovao i hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Staničić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene