Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci upozoravaju

Tanka linija: "Zbog pogreške na Havajima mogao je početi nuklearni rat, Sjeverna Koreja mogla je to i ovako protumačiti..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lažna uzbuna na Havajima - da bi zemlju mogao pogoditi balistički projektil pokazala je koliko je tanka linija između nesretnog slučaja/pogreške i nuklearnog rata.

Nuklearni stručnjaci upozoravaju da lažni alarm s Havaja, kojim su državne agencije upozoravale lokalno stanovništvo na nuklearni napad kojeg zapravo nije bilo, zorno demonstrira rastući rizik od nuklearnog rata sa Sjevernom Korejom.

Prisjećaju se tragedije zrakoplova Korean AirLines na letu 007 godine 1983. godine koji je ušao u sovjetski zračni prostor. Rusi su ga zamijenili za američki špijunski avion koji je letio u blizini. Pokušali su uspostaviti kontakt i ispalili hice upozorenja, no odgovora nije bilo pa su zrakoplov srušili i ubili svih 269 osoba koje su se nalazile u njemu.

Iako je brzo bilo očito da se radilo o pogrešci, međusobno nepovjerenje dovelo je do toga da su se Moskva i Washington našili pred sukobom koji niti jedna strana zapravo nije željela. Američki predsjednik Ronald Reagan 1983. je sovjetske vlasti proglasio carstvom zla i optužio ih je da su namjerno srušile civilni zrakoplov. Neki su zaključili da je on na neki način namamio Sovjetski Savez na ovakav čin kako bi se opravdao za mogući napad. Strahovali su da bi takvo što moglo stići svakog trena.

Samo tri mjeseca nakon što je srušen taj zrakoplov, sovjetski je sustav za rano upozorenje registrirao američku letjelicu, a moguć nuklearni rat izbjegnut je samo zbog toga što je sovjetski službenik koji je toga dana bio na dužnosti, sve prijavio kao pogrešku a ne kao napad.

Mihail Gorbačov jednom je prilikom rekao: "Nuklearni rat ne mora početi zbog političke odluke, mogao bi krenuti i zbog tehničke pogreške."

Moglo je biti i daleko gore...

Pročitajte i ovo Nuklearni projektil, ilustracija manjak suradnje Stižu upozorenja: "Jačaju frakcije koje žele nuklearno oružje, nad njima nema nikakve kontrole" Visoki američki dužnosnici izjavili da se SAD spremao za mogućnost ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Otkrili dužnosnici SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: "Bilo je jasnih naznaka..."

Slično opasnu situaciju imamo i danas, osobito u svjetlu sve više nuklearnih testova Sjeverne Koreje i rastućih tenzija između Kim Jong Una i Donalda Trumpa.

Američka Agencija za upravljanje izvanrednim situacijama poslala je poruku "da se upravo dogodila prijetnja balističkog projektila prema Havajima", a lokalnom je stanovništvu poručeno da odmah potraži sklonište i da se ne radi o vježbi. Stotine tisuća ljudi panično je tražilo sklonište, a neki su samo čekali udar, smatrajući da se od njega ionako ne mogu sakriti. Uzbuna je ipak bila lažna, a sve se dogodilo zbog pogreške zaposlenika koji je slučajno pritisnuo pogrešan gumb. Ipak, čekalo se čak punih 38 minuta do objave da se radi o lažnoj uzbuni.

"Lažni alarm na Havajima podsjetnik je na velike rizike koje preuzimamo oslanjajući se na nuklearna upozorenja i brzo reagiranje u smislu odgovora na moguću prijetnju", rekao je vojni analitičar Kingston Reif.

Stručnjaci tvrde da je ova situacija s Havajima upozorenje da postoji zaista velik rizik od "slučajnog nuklearnog rata" SAD-a i Sjeverne Koreje. Moglo se dogoditi vrlo slično kao 1983., a i u Pjongjangu su sigurno bili zbunjeni upozorenjem koje je izdano.

Moglo je biti daleko gore - sjevernokorejski vođa Kim Jong Un mogao je pogrešno protumačiti upozorenje na Havajima kao pokriće Amerikanaca za napad, baš kao što su i Sovjeti učinili 1983., piše New York Times.
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene