Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski premijer Naoto Kan u utorak je izjavio da bi obnovljiva energija mogla postati glavni stup japanske energetske politike nakon najgore nuklearne krize u posljednjih 25 godina te da nuklearna politika te zemlje treba biti temeljito preispitana.


'Sadašnje temeljna energetska politika predviđa da se više od 50 posto ukupne električne energije osigurava iz nuklearne energije a da će 2030. 20 posto doći iz obnovljivih izvora. No, taj temeljni plan sada mora biti iz osnove preispitan nakon ovog velikog incidenta', rekao je Kan na konferenciji za tisak.

Po energetskom planu predstavljenom prošle godine Japan je rekao da planira najmanje 14 novih reaktora do 2030. Dužnosnici su priznali da bi moglo biti teško realizirati taj plan nakon nuklearne katastrofe s kojom se Japan suočio.

'Mislim da je nužno ići u pravcu promicanja prirodne i obnovljive energije', dodao je Kan i kao moguće alternativne izvore naveo vjetar, solarnu energiju i energiju dobivenu iz biomase u čemu Japan globalno zaostaje. (Hina)

Vezani članci Robert Golob Novi slovenski premijer suradnike bira posebnim testom, evo o čemu se radi Javna rasvjeta - 3 Visoki računi za struju gase javnu rasvjetu: Pogledajte što hrvatski gradovi rade da bi uštedjeli, neki su štedljiviji od - Njemačke

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju