Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nalazi se oko Donjecka

Janukovič pokušao pobjeći u Rusiju, spriječila ga granična policija?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik ukrajinskog parlamenta izjavio je u subotu da je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pokušao odletjeti u Rusiju, ali je spriječen i nalazi se oko grada Donjecka.

'Pokušao se ukrcati na zrakoplov za Rusiju, ali su ga granični policajci spriječili', prenosi agencija Interfax Oleksandera Turčinova, Janukovičevog protivnika.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna! Akcija ukrajinske vojske Vješti padobranac VIDEO Ukrajinci slave novog heroja: Pogledajte kako je u jednom napadu uništio četiri ruska oklopnjaka

Julija Timošenko je održala emotivni govor pred tisućama prodemokratskih prosvjednika na Majdanu kamo je stigla u invalidskim kolicima. Govor, u kojem je još rekla da bi Janukoviča trebalo natjerati da dođe na Majdan, neki su pozdravljali, a neki su ga izviždali.

Istovremeno, radikalna oporbena skupina Pravi put najavila je da će nastaviti s prosvjedima u Kijevu unatoč tome što je parlament smjenio Janukoviča. 'Pravi put se neće razići', priopćila je jedna od skupina koja sudjeluje u prosvjedima u ukrajinskom glavnom gradu. 'Nije vrijeme za slavlje. Moramo biti jedinstveniji nego ikada prije', stoji u priopćenju.

Zapad pozdravlja oslobađanje Timošenko, Rusija traži obuzdavanje 'radikala'

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je američkom državnom tajniku Johnu Kerryju da je mirovni sporazum potpisan u petak 'značajno degradiran zbog nesposobnosti ili nedostatka političke volje oporbenih čelnika da ga ispoštuju', priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

'Ilegalne ekstremističke skupine odbijaju predati oružje i kontroliraju Kijev uz prešutno odobravanje oporbenih vođa', rekao je Lavrov u telefonskom razgovoru s Kerryem.

On je podsjetio Kerrya da je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu da 'iskoristi svaku priliku kako bi se zaustavile ilegalne akcije radikala i stvari vratile u ustavne okvire'.

Iz Bijele kuće je stigao odgovor u kojem stoji da će 'SAD surađivati sa saveznicima i Rusijom kako bi poduprli snažnu i demokratku Ukrajinu'. Američka administracija također je pozdravila oslobađanje Julije Timošenko i poručila 'da je sudbina Ukrajinaca u njihovim rukama'.

UŽIVO IZ KIJEVA Timošenko s prosvjednicima: Moramo ovdje dovesti Janukoviča! Želim da osjeti vašu silu i snagu!

'Uvijek smo se zalagali za smirivanje nasilja, ustavne promjene, koalicijsku vladu i prijevremene izbore i danjašnja zbivanja mogla bi nas približiti tome cilju', priopćila je Bijela kuća.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmer pozvao je sve strane da rade u interesu nacionalnog jedinstva. 'Pozivam odgovorne da zaustave političku eskalaciju. Održavanje kanala komunikacije i spremnost na kompromis, uvažavajući situaciju i regionalne različitosti, važniji su nego ikada prije', rekao je Steinmer.

Velika Britanija je istaknula da će s partnerima u EU-u poduprijeti novu vladu u Ukrajini te je pozdravila oslobađanje Julije Timošenko. 'Blisko ćemo surađivati s europskim partnerima i poduprijeti novu vladu u Ukrajini kada bude osnovana', priopćio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Parlament smjenio Janukoviča, proruski sabor u Harkivu

Ukrajinski parlament je ranije u subotu smijenio predsjednika Janukoviča i odredio 25. svibnja kao datum prijevremenih predsjedničkih izbora.

U parlamentu koji ima 450 mjesta odluku da Janukovič više ne može obnašati svoju ustavne ovlasti poduprlo je 328 zastupnika. Zastupnici su odluku pozdravili velikim pljeskom i otpjevali nacionalnu himnu.

Tijekom prijepodnevna nije se znalo gdje se nalazi ukrajinski predsjednik, a nedoumice je prekinula njegova savjetnica koja je kazala da se nalazi u Harkivu. U tom se gradu danas održava kongres proruskih regija, ali Janukovič na njemu ne sudjeluje.

Prijelazna vlada koju još uvijek vodi Janukovičev saveznik obećala je da će osigurati glatku predaju vlasti. 'Sadašnja vlada osigurat će odgovorni prijenos vlasti, u skladu s ustavom i zakonom', kaže se u priopćenju vlade.

Ukrajinski parlament u posljednja je 24 sata usvojio seriju odluka kojima se smanjuju predsjednikove ovlasti i utire put formiranju vlade nacionalnog jedinstva i prijevremenim predsjedničkim izborima, a u subotu je dobio i novog čelnika Oleksandra Turčinova koji je rekao da je cilj oporbe sada povratak na "normalno funkcioniranje institucija".

Međutim, na kongresu u Harkivu dovode se u pitanje sve odluke parlamenta, zbog njihovog 'legitimiteta i legaliteta'. Tamošnji izaslanici priopćili su da preuzimaju kontrolu nad svojim teritorijem dok se ne uspostavi ustavni poredak u zemlji. U rezoluciji su kazali da preuzimaju odgovornost za stanje na svojim teritorijima zbog paralize središnje vlasti.

Na sastanku u Harkivu objavljen je i veliki broj mjera koje lokalne vlasti trebaju preuzeti kao odgovor na razvoj situacije u Kijevu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene