Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janšina stranka opovrgava tvrdnje o dogovaranju incidenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska demokratska stranka premijera Janeza Janše osudila je tvrdnje komercijalne televizijske postaje POP-TV da postoje dokazi o telefonskom razgovoru u kojem su se Janša i hrvatski premijer Ivo Sanader navodno 'dogovarali' o incidentima u Piranskom zaljevu nekoliko dana uoči slovenskih parlamentarnih izbora u listopadu 2004.

Kako je na konferenciji za novinare rekao predsjednik zastupničkog kluba SDS-a Jože Tanko, tvrdnje izrečene u prilogu POP-TV-a da je navodno razgovor Janše i Sanadera evidentirala njemačka tajna služba BND koja je tada u Ljubljani sa slovenskom SOVA-om imala centar za praćenje međunarodnih veza, u operaciji traženja optuženih za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, nije ponudila ništa novo o sadržaju razgovora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hoće li ga izbaciti? 'Sanader igra na sve ili ništa' Slika nije dostupna Tri slovenska uvjeta za arbitražu u Haagu

U njoj se samo 'prebacuje odgovornost' za 'nepromišljene i štetne' izjave bivšeg premijera Antona Ropa koji je prije nekoliko mjeseci prvi u javnost iznio navode o navodnom 'dogovaranju' graničnih incidenata, rekao je Tanko. 

>> SOVA zanijekala postojanje snimke razgovora Janša-Sanader

'Očito je da iza Ropovih kleveta stoji politički vrh Socijalnih
demokrata, njegove sadašnje stranke. Kad bi ta stranka i neke druge oporbene stranke imale stvaran interes da se ta stvar istraži, to bi se već davno moglo učiniti. No, u pozadini dominiraju drugi interesi', rekao je Tanko aludirajući na skorašnje predsjedničke izbore i izbore za članove parlamenta iduće godine, u kojima će važnu ulogu imati Socijalni demokrati, po ispitivanjima sada najjača slovenska stranka.

'Ropove izjave nisu primjerene ozbiljnom političaru, a još manje
bivšem predsjedniku vlade. Izazvale su velik skandal u domaćoj i međunarodnoj javnosti, a posebno su jako utjecale i na slabljenje pregovaračkih pozicija Slovenije u sređivanju graničnih i drugih pitanja s Hrvatskom', rekao je Tanko.

Dodao je kako oporba onemogućava pokušaje vlade da se afera SOVA, nastala u prvoj polovici godine nakon što su mediji otkrili da posebna skupina vlade istražuje 'nepravilnosti' u bivšem radu i poslovanju tajnih službi, do kraja raščisti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene