Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavka 'ne dolazi u obzir'

Janša koristi ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske s EU kao adut za ostanak na vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Janez Janša smatra kako je potreba pravodobne ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU jedan od razloga zašto ne želi odstupiti nakon što je u srijedu iz njegove koalicije izašla Građanska lista (GL) koju vodi predsjednik parlamenta Gregor Virant, čime je Janšina vlada izgubila većinu u parlamentu.

Tumačeći na konferenciji za novinare razloge zašto ostavka 'ne dolazi u obzir' i zašto neće tražiti glasovanje o povjerenju svojoj manjinskoj vladi u parlamentu, Janša je rekao da bi pad vlade među doveo do nepotrebnih prijevremenih izbora i 'praznog hoda'. Pritom se ne bi mogla osigurati dvotrećinska većina za neke neophodne korake, kao što su ustavne promjene kojima treba onemogućiti sazivanje referenduma o financijskim pitanjima države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski predsjednik u Beču Austrijski predsjednik s Pahorom: Svu energiju usmjeriti u rješavanje Ljubljanske banke Slika nije dostupna Analiza slovenskih medija 'Danas će možda doći do početka kraja spora oko Ljubljanske banke'

>> Građanska lista izlazi iz Janšine vlade

Ista je dvotrećinska većina potrebna i za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, upozorio je Janša, dodajući da se tu većinu može osigurati samo u suradnji svih političkih stranaka u sadašnjem parlamentu. 'Stvari još nisu sasvim jasne, ali najmanje što bismo željeli mi, Europska unija i Hrvatska jest da dođe do dugotrajne političke krize s izbornom kampanjom u kojoj bi ratifikacija hrvatskog pristupnog sporazuma bila jedna od tema', rekao je Janša.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome ostaje li za Sloveniju uvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke, Janša je ustvrdio da je stajalište Europske unije i Slovenije isto, te da Hrvatska treba 'poštovati sve ratificirane ugovore', pa i ugovor u sukcesiji nasljednica bivše Jugoslavije. U tom pogledu, Slovenija to pitanje smatra iscrpljenim, jer je riječ o sukcesijskom pitanju, rekao je Janša.

Što se tiče odgode odluke o podnesku koji bi Slovenija 11. veljače trebala dostaviti arbitražnome sudu za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom, Janša je dao do znanja da nije potpuno zadovoljan materijalima, ali je dodao da vjeruje da će rok biti poštovan. No, odluku o tome mora donijeti parlament, rekao je Janša.

Početkom idućeg tjedna u Ljubljani se sastaju Zdravko Rogić i France Arhar, hrvatski i slovenski stručnjaci za Ljubljansku banku, a o njihovu prijedlogu dvjema vladama ovisi hoće li Slovenija na parlamentarnom zasjedanju početkom ožujka ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Slovenija naime zahtijeva da se u Hrvatskoj puvuku tužbe protiv Ljubljanske banke vezane na deviznu štednju, a Hrvatska tu mogućnost ne isključuje ako se dvije vlade prije toga usuglase o prijedlogu Arhara i Rogića.

Janša je u četvrtak na konferenciji za novinare rekao da oni koji ruše njegovu vladu nisu svjesni 'ozbiljnosti sitacije' za državu. Pri tome je kao glavnog aktera koji to pokušava učiniti spomenuo predsjednika Građanske liste (GL) Gregora Viranta. Tvrdnje protukorupcijskog povjerenstva, koje je prije više od dva tjedna u svome nalazu ustvrdila da je Janša 'višekratno i sustavno' kršio zakonske protukorupcijske odredbe, Janša je nazvao 'aktom političke inkvizicije'.

Janša je rekao da je zbog ozbiljnosti stanja u Sloveniji politička kriza slična onoj kada se u jesen 2011. raspala Pahorova vlada, ali da bi posljedice sada bile teže i da je za razliku od tadašnje vlade sadašnja uspješna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene