Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Janša gubi većinu

Građanska lista izlazi iz Janšine vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska lista, jedna od pet stranaka u petostranačkoj slovenskoj vladi, u srijedu je donijela odluku o izlasku iz vladajuće koalicije, čime vlada premijera Janeza Janše gubi većinu u parlamentu.

'Odluku smo donijeli jednoglasno i bila je zapravo prilično jednostavna', rekao je nakon sastanka vrha stranke njen predsjednik Gregor Virant, podsjetivši da premijer Janez Janša u 10-dnevnom roku koji su mu predlagali nije dao ostavku i predložio novog mandatara vlade, što je bio njihov uvjet za ostanak u koalicijskoj vladi.

Građanska lista ima sedam zastupnika u parlamentu, a ostavku Janše tražila je nakon izvješća protukorupcijske komisije da su Janša i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković sustavno i višekratno kršili zakon o suzbijanju korupcije i integritetu državnih dužnosnika, te da nisu komisiji prijavili svoju stvarnu imovinu i stanje na računima.

>>
Počeo raspad Janšine vlade, ulazak Hrvatske u EU neizvjestan

Virant je u srijedu navečer nakon sastanka vijeća stranke izjavio da će parlament u ponedjeljak biti izviješten da dva njihova ministra u vladi, ministar financija Janez Šušteršič i ministar javne uprave Senko Pličanič, napuštaju vladu, čime će njihova ostavka postati izvršna. Istog dana Virant će, kako je pojasnio, dati i ostavku na mjesto predsjednika parlamenta.

Time se produbljuje politička kriza u Sloveniji, a prijeti i opasnost novih prijevremenih izbora nakon onih od prije 14 mjeseci jer su odlazak iz vlade već najavile i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), te Slovenska pučka stranka (SLS).

Janša će o nastaloj situaciji, prema najavama, govoriti u četvrtak nakon redovne sjednice vlade, a u srijedu je svoje dosadašnje koalicijske partnere optužio za destabilizaciju vlade i ugrožavanje reformi. Kazao je da namjerava nastaviti s manjinskom vladom i još ne razmišlja niti o ostavci niti o zahtjevu parlamentu da glasuje o povjerenje vladi ili o povjerenju njemu kao premijeru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna "Procijepljenost je preniska'' Susjedi bilježe rekordan broj zaraženih ovog ljeta: Ako se trend nastavi, iz zelene ulaze u narančastu zonu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene