Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožena i opskrba Europe

Jacenjuk: Rusija će svim sredstvima napadati Ukrajinu, pa i plinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prekid isporuke ruskog plina Ukrajini, koji bi mogao poremetiti i opskrbu Europe, još je aktualan, rekao je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, dodavši kako se nada da će se do kraja tjedna postići dogovor.

"Prekid isporuke ruskog plina još je aktualan. Rusija će svim sredstvima napadati Ukrajinu, pa i plinom kao oružjem", rekao je u parlamentu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Igrice s plinom Europa i Rusija odmjeravaju snage, a sezona grijanja počinje Slika nije dostupna Problem struje na Krimu Prijete separatisti: Hoće li Europa ostati bez opskrbe plinom?

Nakon neuspjeha pregovora u kojima su u ponedjeljak u Bruxellesu sudjelovali ruski i ukrajinski ministar energetike, ukrajinski premijer je podsjetio da u utorak u Berlinu razgovaraju glavni direktori ruskog Gazproma Aleksej Miler i ukrajinskog Naftogaza Andrij Koboljev.

Gazprom prijeti da će Ukrajini naplaćivati plin unaprijed ne namiri li dug za plin u iznosu od nekoliko milijarda dolara. Kijev pak osporava cijenu koja mu je određena od 1. travnja, nakon dolaska prozapadne vlasti.

Ukrajina odgovara: 'Moramo potpisati novi ugovor, ako ne, vidimo se na sudu'

Rusija je u ponedjeljak dala Ukrajini još tjedan dana, do 9. lipnja, kad istječe ultimatum i kad će, tvrdi, zatvoriti ventile.

Jacenjuk je zastupnicima rekao da se nada kako će se pregovori s ruskim Gazpromom o cijeni plina završiti do kraja tjedna, a ako se dogovor ne postigne Ukrajina će se obratiti arbitražnom sudu u Stockholmu, prenosi Reuters.

"Očekujemo da ćemo pregovore s ruskim Gazpromom završiti do kraja tjedna", rekao je Jacenjuk. "Ako se ne dogovorimo, obratit ćemo se sudu u Stockholmu".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene