Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Otvoren koridor za ranjenike iz Gaze, u bolnicama nestalo goriva za generatore: Izrael napao Siriju, prijeti i Libanonu

Netanyahu je objavio da je Hamas praktički poražen, a svjedoci su izvijestili o izraelskim tenkovima na ulicama grada Gaze, ali vojska nije spremna za kraj rata. Sada prijete i Hezbolahu da bi Bejrut mogla dočekati sudbina Gaze.

 

  • WHO kaže da je izgubio komunikaciju sa svojim kontaktima u bolnici Al Shifa u Gazi

  • Izrael snažno upozorava Hezbolah da se igra vatrom

  • Izraelski tenkovi na središnjim ulicama grada Gaze

  • Izraelski borbeni avioni gađali Siriju nakon napada na pripojeni Golan

Razvoj događaja pratite u nastavku:

14:40 Pripadnik UN-ovih mirovnih snaga ubijen je u Libanonu blizu izraelske granice. Mirotvorac je pogođen metkom i podvrgnut je operaciji, priopćile su UN-ove privremene snage u Libanonu. Oporavlja se i trenutno je stabilno, dodaje se.

"Podsjećamo strane na njihove obveze da zaštite mirovne snage i izbjegnu izlaganje muškaraca i žena koji rade na ponovnom uspostavljanju stabilnosti u opasnosti. Napadi na civile ili osoblje UN-a su kršenja međunarodnog prava koja mogu predstavljati ratne zločine. Nastavljamo apelirati na sve uključene strane da prekinu vatru i osiguraju sigurnost ne samo mirovnih snaga, već i svih civila koji žive blizu Plave linije", priopćile su UN-ove privremene snage u Libanonu.

14:10 Papa Franjo pozvao je u nedjelju na hitno zbrinjavanje ranjenih u Gazi i zaštitu civila, zajedno s više humanitarne pomoći i oslobađanje talaca koje drži Hamas.

"Dosta, dosta braćo, dosta", rekao je Franjo u nedjeljnom Angelusu na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Dodao je da oružje nikada neće donijeti mir i da se sukob ne smije proširiti.

"Blizak sam sa svima onima koji pate, Palestincima i Izraelcima",kazao je i dodao da se moli za njih.

14:00 Izraelska vojska otvorila je u nedjelju nove koridore za bijeg civila na jug palestinskog teritorija, a među njima je i pravac za izlazak iz Al Shife, najvećeg bolničkog kompleksa u Pojasu Gaze.

Koridori će biti otvoreni između 9 i 16 sati po lokalnom vremenu.

Izrael je pod sve većim pritiskom čak i od svojih vjernih saveznika poput Sjedinjenih Država zbog stradanja civila u Gazi.

Iako izraelski čelnici odbijaju zahtjeve za prekidom vatre, Izrael već nekoliko dana daje priliku civilima zarobljenima u opkoljenom gradu Gazi i drugim dijelovima sjevera da izađu.

Izraelska vojska objavila je da će se u nedjelju otvoriti siguran koridor izravno iz pogođene bolnice Al Shifa, najvećeg medicinskog kompleksa na teritoriju, do relativno mirnijeg juga Gaze.

13:40 Nekoliko tisuća sudionika okupilo se u nedjelju u Sarajevu na skupu potpore Palestincima koji je posredstvom društvenih mreža organizirala neformalna skupina "Nezavisni skup omladine u BiH". Opširnije ovdje.

10:30 Izraelski borbeni zrakoplovi gađali su "terorističke infrastrukture" u Siriji nakon napada iz Sirije na pripojeni Golan, objavila je u nedjelju izraelska vojska.

"U odgovoru na napad uperen na Golan jučer (u subotu) borbeni zrakoplovi udarili su na terorističke infrastrukture u Siriji", navodi izraelska vojska u priopćenju.

U subotu je izraelska vojska objavila da su dva projektila ispaljena iz Sirije pala u nenastanjena područja Golana te su se oglasile sirene upozorenja na raketni napad.

7:45 S obzirom na učestale napade svog sjevernog susjeda, Izrael je u subotu navečer izdao oštra upozorenja Libanonu i poručio Hezbolahu da bi njihov ulazak u rat zapečatio sudbinu Libanona.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je upozorio libanonski šijitski gerilski pokret Hezbolah: "Nemojte napraviti grešku i krenuti u rat. To bi bila greška vašeg života... Vaš ulazak u rat zapečatio bi sudbinu Libanona".

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da su na sjevernoj granici njegove zemlje "provokacije prerasle u agresiju". Upozorio je: "Hezbolah se igra s vatrom".

Gallant je naglasio da većina izraelskih zračnih snaga više nije uključena u Pojas Gaze te da su zrakoplovi sada okrenuti prema sjeveru. "Građani Libanona moraju znati da bi, ako (vođa Hezbolaha Hassan) Nasrallah pogriješi, sudbina Bejruta mogla biti poput sudbine Gaze".

7:40 Suočen sa sve većim antisemitskim postupcima u Francuskoj, predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje sunarodnjake da se brane od "nepodnošljivog" oživljavanja "neobuzdanog" antisemitizma.

Francuska koje se boje židovski sugrađani nije prava Francuska, napisao je u otvorenom pismu objavljenom u novinama Le Parisien u subotu navečer.

7:30 Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u subotu da je izgubila komunikaciju sa svojim kontaktima u bolnici Al Shifa u sjevernoj Gazi i izrazila "ozbiljnu zabrinutost" za sigurnost svih koji su ondje zarobljeni zbog borbi, pozivajući na trenutni prekid vatre .

Glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze rekao je da su operacije u bolničkom kompleksu Al Shifa, najvećem u palestinskoj enklavi, obustavljene u subotu nakon što je ostalo bez goriva.

WHO je rekao da ima "ozbiljnu zabrinutost za sigurnost zdravstvenih radnika, stotine bolesnih i ozlijeđenih pacijenata, uključujući bebe na aparatima za održavanje života i raseljene osobe koje su ostale u bolnici".

Ponovili su i svoj poziv na trenutni prekid vatre u Gazi.

7:20 Izraelski tenkovi uočeni su na središnjim ulicama grada Gaze, rekli su očevici u subotu navečer, a palestinski Crveni polumjesec kaže da se nalaze dvadesetak metara od bolnice al-Quds.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene