Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zračni napad

Izraelci ubili tri sina i unuke šefa Hamasa u Gazi, on poslao važnu poruku

Ismail Hanija
Ismail Hanija Foto: HO/IRANIAN FOREIGN MINISTRY
U izraelskom zračnom napadu na Gazu poginula su tri sina i tri unuka šefa Hamasa Ismaila Hanije.

Tri sina i tri unuka čelnika Hamasa Ismaila Hanije ubijeni su u izraelskom zračnom napadu na Gazu, javlja novinska agencija Shehab povezana s Hamasom. Sky News je kontaktirao IDF, ali nisu dobili potvrdu ili demanti izvješća.

Smrt svojih sinova i unuka komentirao je i sam šef Hamasa Ismail Hanija, naglasivši da je Izrael to napravio "u duhu osvete". Za katarsku podružnicu Al Jazeere je kazao da su njegovi sinovi "postali mučenici na putu za oslobođenje Jeruzalema i džamije al-Akse".

Pročitajte i ovo Pakt o migracijama i azilu - 4 Na potezu Vijeće EU-a Europski parlament izglasao pakt o migracijama i azilu, nije prošlo bez incidenata

"Zločinački neprijatelj je vođen duhom osvete i ubojstva i ne cijeni nikakve standarde ili zakone", rekao je Hania, koji živi u egzilu u Kataru, i dodao da ubojstva neće natjerati Hamas da ublaži svoju pregovaračku poziciju.

"Neprijatelj vjeruje da će ciljanjem na obitelji vođa natjerati da odustanu od zahtjeva našeg naroda", rekao je, a prenosi Sky News.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Tko je Ismail Hanija?

Kao istaknuti član pokreta koji je kasnih 1980-ih postao Hamas, Ismail Hania se smatra glavnim vođom skupine. Bio je zatvoren 1989. kao dio izraelskog odgovora na prvi palestinski ustanak, a zatim je proveo neko vrijeme na "ničijoj zemlji" između Izraela i Libanona 1992. godine.

Kada se vratio u Gazu, 1997. postavljen je za šefa ureda Ahmeda Jassina, jednog od osnivača Hamasa i njegovog duhovnog vođe, koji je ubijen u izraelskom helikopterskom napadu 2004. godine.

To je povećalo njegov utjecaj, pa je izabran za palestinskog premijera na izborima 2006. Godinu dana kasnije, međutim, izbile su borbe između Hamasa i Fataha, što je natjeralo Fatah na povlačenje iz Gaze i podijelilo palestinski teritorij na onaj pod kontrolom Hamasa i Zapadne obale kojom upravljaju palestinske vlasti.

Pročitajte i ovo Bajram u Gazi - 2 Ramazanski bajram Vjernici mole ispred razorenih džamija: "Ovaj bajram je velika rana, bol i mučenje"

Haniju je to učinilo "de facto vođom Hamasa u pojasu Gaze" između 2007. i 2017., prema dr. Abdulu Bashidu Shaikhu, predavaču arapskih i islamskih studija na Sveučilištu u Leedsu.

To je ostao sve dok ga nije naslijedio Jahia Sinwar. Zatim se preselio u Katar kako bi postao šef političkog ureda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene