Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jom Hašoa

Izraelci odali počast žrtvama holokausta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirene diljem Izraela u ponedjeljak su dvije minute odjekivale zemljom, dok su Izraelci u tišini stajali i odavali počast žrtvama holokausta.

Sirene su se oglasile u 10 sati po lokalnom vremenu, a promet je potpuno stao. Vozači su stajali pored svojih automobila, a pješaci su pognutih glava prestali hodati. Dan sjećanja na žrtve holokausta - Jom Hašoa, počeo se u Izraelu obilježavati u nedjelju navečer ceremonijom u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašemu u Jeruzalemu, a na ceremoniji su bili visoki izraelski političari, strani diplomati i preživjele žrtve holokausta i njihove obitelji.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Šest preživjelih žrtava holokausta zapalilo je šest svijeća u spomen na šest milijuna Židova ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata. Komemoracije se nastavljaju i u utorak ceremonijama u Jad Vašemu, a izraelski radio i televizija emitiraju posebne programe posvećene holokaustu.

>> Hrvatska nedovoljno ulaže u hvatanje nacističkih zločinaca

Ujedinjeni narodi odredili su 27. siječnja, dan oslobođenja zloglasnog koncetracijskog logora Auschwitz kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust, ali Izrael se žrtava holokausta tradicionalno prisjeća 27. nisana, na dan ustanka u Varšavskom getu i tjedan dana prije Dana nezavisnosti. Tijekom Drugog svjetskog rata ubijene su dvije trećine europskih Židova. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene