Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat na Bliskom istoku

Izraelska vojska u Hamasovim tunelima otkrila potpuno nepoznato oružje: "Ovo nije nikad viđeno!"

Aktualno Galerija Tuneli ispod Gaze - 5 Tuneli ispod Gaze - 5 Foto: Afp Sjever Gaze Sjever Gaze Foto: Afp Raseljeni Palestinci kampiraju u krugu bolnice u južnom pojasu Gaze Raseljeni Palestinci kampiraju u krugu bolnice u južnom pojasu Gaze Foto: Afp Raseljeni Palestinci kampiraju u krugu bolnice na jugu Gaze Raseljeni Palestinci kampiraju u krugu bolnice na jugu Gaze Foto: Afp +1 Izraelske trupe u sjeveru Gaze Galerija 1/6 >>
Nastavlja se napredovanje izraelske vojske u pojasu Gaze. IDF je u tunelima Hamasa navodno otkrio novo, nikad prije viđeno oružje koje su koristili militanti

 

  • IDF je u tunelima Hamasa navodno otkrio novo, nikad prije viđeno oružje koje su koristili militanti

  • IDF: Ubili smo još jednog zapovjednika Hamasa 

  • konferencija o Gazi u Parizu, Izrael nije pozvan 

  • Izrael: Zauzeli smo ključno Hamasovo uporište 

  • dronovima pogođena američka baza u Iraku, SAD izveo napade u Siriji 

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

20:40 Palestinski Islamski džihad objavio je u četvrtak video snimku s dvoje izraelskih talaca koje drži u Gazi, 70-godišnjom ženom i 12-godišnjim dječakom, poručivši da je spreman pustiti ih na slobodu "ako se ispune sigurnosni uvjeti".

 

Ta teroristička skupina je priopćila da je voljna pustiti na slobodu Hannu Katzir i Yaagila Jacoba iz "humanitarnih razloga".

"Spremni smo ih pustiti iz humanitarnih razloga kada se ispune sigurnosni uvjeti na terenu", rekao je glasnogovornik vojnog krila Islamskog džihada poznat pod ratnim imenom kao Abu Hamza.

Ta se organizacija u Pojasu Gaze udružila s Hamasom u borbi protiv Izraela. Izraelska vojska je osudila objavljivanje snimke kao "psihološki terorizam najgore vrste".

16:32 Izraelska vojska je objavila da se neidentificirana bespilotna letjelica zabila u stambenu zgradu u gradu Eilatu. Hitna pomoć je priopćila da nema ozlijeđenih, nego da je nastala samo materijalna šteta.

"Istražujemo porijeklo bespilotne letjelice i detalje incidenta", navodi vojska.

Bespilotne letjelice ranije su lansirali Huti iz Jemena i Hezbolah iz Libanona.

15:11 Hrvatska je u četvrtak podržala pravo Izraela na samoobranu, ali i pozvala na zaštitu civila u Pojasu Gaze gdje bjesni sukob Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas.

Govoreći na međunarodnoj konferenciji u Parizu, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je naglasio "snažnu podršku Hrvatske pravu Izraela na samoobranu te osudio brutalni teroristički napad Hamasa, istaknuo nužnost bezuvjetnog puštanja talaca, kao i potrebu zaštite civila u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom", priopćio je MVEP.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio je u četvrtak "humanitarnu konferenciju" koja ima cilj deblokiranje dopreme humanitarne pomoći Gazi, bez velikih nada u napredak jer na konferenciji nema izraelske vlade i čelnika arapskih država.

Grlić Radman je istaknuo da je potrebno osigurati "humanitarne koridore i humanitarne stanke" te je podsjetio da je vlada u Zagrebu dosad donirala milijun i 250 tisuća eura za hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu Gaze.

14:30 Najmanje 10.812 Palestinaca, među kojima je 4412 djece, ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu od 7. listopada, objavilo je Hamasovo ministarstvo zdravstva u Gazi.

13:02 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju rekao da je Turska spremna djelovati kao posrednik koji bi pomogao u rješavanju rata između Izraela i Hamasa.

Njih dvojica su se sastali na marginama summita Organizacije za ekonomsku suradnju u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana, izvijestili su iz ureda predsjednika Turske.

11:51 Izraelske obrambene snage tvrde da su ubile još jednog visokog zapovjednika Hamasa, dok se kopnene operacije nastavljaju unutar Gaze.

"Na temelju obavještajnih podataka ISA-e i IDF-a, borbeni zrakoplov IDF-a ubio je Ibrahima Abu-Maghsiba, šefa Hamasove jedinice za protutenkovske rakete u brigadi središnjeg kampa", navodi izraelska vojska. 

11:39 U tijeku su pregovori o postizanju višednevnog prekida vatre u Gazi u zamjenu za oslobađanje desetak talaca koje drži Hamas. To su izjavila dva neimenovana dužnosnika iz Egipta za Guardian

Dogovor bi omogućio da više pomoći, uključujući ograničene količine goriva, uđe na ratom zahvaćeno područje kako bi se ublažili sve gori uvjeti za 2,3 milijuna Palestinaca koji su tamo zarobljeni.

Pročitajte i ovo Početak 19. sjednice Hrvatskog sabora Propusna granica Žestoko u Saboru! Desnica zaziva vojsku na granicama, lijevi uzvraćaju: "Što će tamo, pucati po ljudima?"

10:52 IDF je navodno otkrio novo, nikad prije viđeno oružje koje su koristili militanti Hamasa.

Oružje je nepoznato sigurnosnom sustavu, uključujući nove rakete koje su inženjerske snage IDF-a pronašle u laboratorijima u Gazi, piše Newsweek

IDF za Newsweek nije želio komentirati "specifične operativne sposobnosti."

Borbe su eskalirale na Bliskom istoku prošloga mjeseca nakon iznenadnog i krvavog napada Hamasa 7. listopada u pogranični pojas. Izrael je odgovorio pokretanjem dosad najžešćih napada na pojas Gaze, a istoga dana premijer Benjamin Netanyahu objavio je rat. Glasnogovornik IDF-a rekao je da su vojnici 460. brigade locirali i uništili nekoliko tunela koji pripadaju Hamasu.

10:30 Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se u izraelskom obalnom gradu Ashdodu, sjeverno od Gaze. Palestinski militanti smanjili su broj raketnih napada na Izrael od prvih dana rata, iako nastavljaju gađati civilna područja. Mnoge projektile presreću sustavi protuzračne obrane.

9:40 WHO upozorava na opasnost od brzog širenja zaraznih bolesti u Gazi.

"Pojas Gaze suočava se s povećanim rizikom od širenja bolesti zbog izraelskih zračnih bombardiranja koja su poremetila zdravstveni sustav, pristup čistoj vodi i prouzročila gomilanje ljudi u skloništima", upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija.

"Dok broj smrtnih slučajeva i ozljeda u Gazi nastavlja rasti zbog pojačanih neprijateljstava, intenzivna prenapučenost i poremećeni zdravstveni, vodoopskrbni i sanitarni sustavi predstavljaju dodatnu opasnost: brzo širenje zaraznih bolesti", rekao je WHO i dodao da se već pojavljuju neki zabrinjavajući trendovi. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Zahlađenje Stiže velika promjena vremena! Upaljeni meteoalarmi - past će obilna kiša, moguć je i snijeg

Rečeno je da je nedostatak goriva u gusto naseljenoj enklavi uzrokovao zatvaranje postrojenja za desalinizaciju, što je povećalo rizik od širenja bakterijskih infekcija poput proljeva.

9:19 Buldožer kojim upravljaju izraelske obrambene snage naišao je na eksploziv dok je pokušavao srušiti kuću Palestinca na Zapadnoj obali.

Ovaj video prikazuje trenutak kada jedan od buldožera nailazi na eksploziju.

9:00 Otprilike 80 država i međunarodnih organizacija sastaje se danas u Parizu kako bi koordinirale slanje pomoći i procijenile na koji način da se pomogne ranjenim osobama u palestinskoj enklavi Gazi, no ne dođe li do prestanka borbi, ne očekuju se konkretni rezultati.

Francuski se dužnosnici nadaju da će konferencija poslužiti kao temelj za brzi odgovor međunarodne zajednice jednom kad borbe zaista prestanu.

Raspravljat će se o vraćanju opskrbe vodom, gorivom i električnom energijom te da se osigura da se pomoć ne završi u rukama Hamasa.

Palestinski premijer Mohamad Štajeh bit će prisutan, ali Izrael nije pozvan. Francuski dužnosnici rekli su da informiraju Tel Aviv o razvoju događaja.

Pročitajte i ovo Europski SOS za lijekove - 2 Nabava iz zaliha Uvodi se europski SOS za lijekove: "Ako nestane lijeka u Hrvatskoj, on se može proslijediti našoj zemlji"

8:48 Izrael kaže da je zauzeo uporište Hamasa u sjevernoj Gazi. 

Izraelske obrambene snage objavile su na platformi X da su njihovi vojnici zauzeli Hamasovo uporište u Jabaliji u sjevernoj Gazi.

IDF je rekao da su u deset sati borbe eliminirali teroriste, preuzeli mnogo oružja, otkrili šahtove terorističkih tunela, uključujući šaht koji se nalazi u blizini dječjeg vrtića i vodi do opsežne podzemne rute, navode u priopćenju.

Vijest je objavljena nakon što je palestinska novinska agencija Wafa izvijestila da su izraelski zrakoplovi bombardirali i uništili kuću u izbjegličkom kampu Jabalija s ljudima zarobljenim ispod ruševina. Također se navodi da su deseci ranjeni u gradu Gazi.

BBC nije uspio provjeriti izvješća. Izraelska vojska ranije je rekla da je Hamas izgubio kontrolu nad sjevernim dijelom Gaze i da su njegove trupe napredovale. 

U večernjem brifingu glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da se Hamas skriva iza civilnog stanovništva i da je izgubio kontrolu na sjeveru.

8:30 Dok rastu napetosti rastu zbog sukoba Izraela i Hamasa, SAD je, drugi put u posljednjih nekoliko tjedana, izveo napade u Siriji na objekt za koji Pentagon kaže da ga koristi Iranska revolucionarna garda i pridružene skupine, dok je naoružani dron napao zračnu bazu Al-Harir na sjeveru Iraka u kojoj su smještene američke snage.

Američke i koalicijske trupe napale su proiranske snage najmanje 40 puta u Iraku i Siriji od početka listopada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene