Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nabava iz zaliha

Uvodi se europski SOS za lijekove: "Ako nestane lijeka u Hrvatskoj, on se može proslijediti našoj zemlji"

Aktualno Galerija Europski SOS za lijekove - 2 Europski SOS za lijekove - 2 Foto: DNEVNIK.hr Europski SOS za lijekove - 1 Europski SOS za lijekove - 1 Foto: DNEVNIK.hr Europski SOS za lijekove - 3 Europski SOS za lijekove - 3 Foto: DNEVNIK.hr Europski SOS za lijekove - 4 Europski SOS za lijekove - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Europski SOS za lijekove - 5 Galerija 1/6 >>
Dobre vijesti stižu iz Bruxellesa. Europska komisija osmislila je Europski mehanizam solidarnosti za lijekove.

Europska komisija osmislila je Europski mehanizam solidarnosti za lijekove. Tako će država članica signalizirati da joj je potreban određeni lijek, a ostale joj potom trebaju ponuditi nabavu lijeka iz svojih zaliha.

Nestašica lijekova svakodnevica su u našoj, ali i u ostalim zemljama Europske unije. U praksi, kaže nam liječnica Nataša Ban Toskić, zna nedostajati medikamenata raznih skupina.

"Trenutačno nema jednog lijeka za osteoporozu, za koji zapravo i nema adekvatne zamjene, fale nam i neki antiaritmici, neki antidijabetici. Pacijentima je iznimno važno da uvijek uzimaju isti lijek, pa se događa da svojevoljno odlaze u inozemstvo kupiti lijek", rekla je.

Pročitajte i ovo Rajko Ostojić, KBC Zagreb - 2 trovanje gaziranim pićem Rajko Ostojić o zdravstvenom stanju pacijenata: "Kod barem tri postoji uzročno-posljedična veza između konzumiranja pića i ozljeda"

I to najčešće u susjedne Sloveniju i Austriju. Kako bi na razini Unije doskočili tom problemu, Europska komisija predstavlja Europski dobrovoljni mehanizam solidarnosti za lijekove. On u praksi znači - ako nestane lijeka u Hrvatskoj, a ima ga viška ili dovoljno u zalihama u Njemačkoj, on se može proslijediti našoj zemlji. Ideja iza tog koncepta jest zaštiti Europu od nestašica. Naime, pandemija COVID-a pokazala je povremenu slabost farmaceutskog sustava.

"Dodatnu je bojazan pojačao i rat u Ukrajini, pokazao nam da se gospodarski kanali mogu služiti kao oružje i to nikako nije dobro kada pričamo o ranjivim skupinama kao što su bolesnici koji trebaju liječenje, ono što se ne smije dopustiti da na tržištu EU unije nema dostupnih lijekova", rekla je Andrea Čović Vidović, v.d. voditeljice predstavništva EU komisije u RH.

Prvi je korak u rješavanju problema opskrbe i analiza potreba za lijekovima.

"Primarno zato što smo definirali taj popis ključnih i kritičnih lijekova, a oni su primarno antibiotici, ali i neke druge terapije gdje ćemo imati ubrzane mehanizme nabave, ubrzane mehanizme rješavanja nestašica u pojedinoj zemlji članici i to će sigurno pacijentima znatno promijeniti situaciju", rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Pročitajte i ovo Afera Rimac i SMS poruke - 3 "Nema te svit" AP se spominje i u najnovijem kraku afere iz mobitela Josipe Rimac: "Trebam nešto s tobom prokomentirati"

Mehanizam solidarnosti među zemljama Europske unije najava je skore reforme zakonodavstva o lijekovima čije se donošenje očekuje u 2024. godini. Ona bi trebala ojačati Europu.

"Nova reforma obvezuje farmaceutske tvrtke da najmanje šest mjeseci unaprijed obavijesti nadležno državno tijelo o privremenom poremećaju u opskrbi lijekom u državi članici, pored toga tvrtke bi trebale imati i planove za sprečavanje nestašica napravljene prema smjernicama europske agencije za lijekove", istaknula je Romana Jerković, zastupnica u Europskom parlamentu. 

Sve kako bi europski građani imali stalno dostupne, sigurne i učinkovite lijekove.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene