Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael sirijskog predsjednika optužuje za ekstremizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je optužio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da se po svojim izjavama svrstava među "ekstremističke elemente" na Bliskom istoku.

"Sirija je ovim govorom pokazala kako je njezin strateški izbor potpuno se prikloniti ekstremističkim elementima", rekao je službeni predstavnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Parizu - 4 Solidarnost Blokiran pariški Institut za političke studije: "Mislim da nam je sada na prvom mjestu izraelsko nasilje koje trpe Palestinci" Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

Prema njegovim riječima, taj "eksremistički tabor" čine Iran,
libanonski šijitski Hezbollah i dva palestinska islamistička pokreta Hamas (koji predvodi palestinsku vladu), te Islamski džihad.

"Dokle god je Sirija dio te osovine, nijedna razumna osoba ne može je smatrati dijelom tabora mira", dodao je predstavnik.

U govoru koji je održao u utorak, sirijski predsjednik stao je u
obranu "zakonitih" akcija Hezbollaha u sukobu s Izraelom i još jednom napao izraelsku državu, SAD i snage protusirijske većine u Libanonu.

"Ne očekujemo skori mir", kazao je, nazvavši Izrael ''neprijateljem".
U zračnom napadu na Gazu jedan poginuli 
U Izraelskom zračnom napadu na grad Khan Younis na jugu Gaze, rano juros, poginula je jedna, a ranjene su četiri osobe.

U napadu je raznesena, u kojoj je poginuo vlasnik Hassan
Shaat, a ranjeno je četvoro njegovih susjeda, izvijestili su bolnički izvori.

Izraelska vojska objavila je kako je srušena kuća korištena kao skladište oružja za militante, te da je vlasnik prije napada upozoren da napusti kuću.

Susjedi su posvjedočili kako je u kući ostao ubijeni Shaat, a nije im poznato je li surađivao s nekom od militantnih skupina. UNHCR: Najmanje pola milijuna izbjeglica na libanonskim cestama 
Najmanje pola milijuna Libanonaca koji su zbog sukoba između Izraela i Hezbollaha napustili svoj dom krenulo je nakon prekida vatre u ponedjeljak prema jugu zemlje prouzročivši veliku gužvu na prometnicama, izvijestilo je UN-ovo Visoko povjerenstvo za izbjeglice (HCR) u Libanonu.

"Oko 40.000 ljudi koji su bili prebjegli u Siriju vratilo se u Libanon od ponedjeljka, od čega se njih 20.000 do 30.000 vratilo u svoja sela na jugu zemlje, prema našim procjenama. No mnogi su još na putu jer su zapeli u prometnim gužvama", rekla je Genderen Stort, službena predstavnica HCR-a u Libanonu.

Od 12. srpnja, kada je počeo sukob između Izraela i Hezbollaha, izbjeglo je gotovo milijun Libanonaca, što u unutrašnjost Libanona, što izvan zemlje. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene