Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski ministar obrane Ehud Barak izjavio je u nedjelju, u prigodi kratkog posjeta Kairu, da se mora više raditi na uspostavi palestinske države i da Arapi moraju priznati Izrael kao židovsku državu.


Barak je dao izjavu nakon susreta s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, egipatskim kolegom Huseinom Tantauijem i direktorom obavještajne službe Omarom Suleimanom koji posreduje između Izraela i Hamasa, islamističkog pokreta koji nadzire Pojas Gaze, s kojima je razgovarao o razmjeni zatočenika.

Vezani članci Slika nije dostupna Prijetnje smrću Ehudu Baraku zbog planova za Zapadnu obalu Slika nije dostupna Barak predlaže tunel između Pojasa Gaze i Zapadne obale

'Mora se više činiti kako bi se stekli uvjeti u kojima će Izraelcima i Palestincima biti moguće da u miru i u međusobnom poštovanju žive u dvjema državama', rekao je Barak novinarima. 'Idućih se tjedana moraju uložiti pojačani napori kako bi se krenulo dalje', dodao je.

No izraelski ministar je istaknuo da svaki konačni dogovor o palestinskom pitanju mora uključivati 'poštovanje naravi Izraela kao države židovskog naroda'. Barak nije ništa htio reći o sudbini izraelskog vojnika Gilada Shalita kojeg su prije tri godine otele palestinske skupine u Gazi. Samo je napomenuo da se teme kao što je Shalitovo oslobađanje trebaju rješavati 'u tajnosti i daleko od medija'.

Barakov posjet se događa nakon govora muslimanima koji je u lipnju održao američki predsjednik Barack Obama i govora Netanyahua, izraelskog premijera koji je odbio zaustaviti širenje židovskih naselja na Zapadnoj obali. Egipat je uz Jordan jedina zemlja u regiji koja je 1979. potpisala mirovni ugovor s Izraelom.

(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju