Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ehud Barak

'Izrael se mora poštovati kao židovska država'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski ministar obrane Ehud Barak izjavio je u nedjelju, u prigodi kratkog posjeta Kairu, da se mora više raditi na uspostavi palestinske države i da Arapi moraju priznati Izrael kao židovsku državu.

Barak je dao izjavu nakon susreta s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, egipatskim kolegom Huseinom Tantauijem i direktorom obavještajne službe Omarom Suleimanom koji posreduje između Izraela i Hamasa, islamističkog pokreta koji nadzire Pojas Gaze, s kojima je razgovarao o razmjeni zatočenika.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

'Mora se više činiti kako bi se stekli uvjeti u kojima će Izraelcima i Palestincima biti moguće da u miru i u međusobnom poštovanju žive u dvjema državama', rekao je Barak novinarima. 'Idućih se tjedana moraju uložiti pojačani napori kako bi se krenulo dalje', dodao je.

No izraelski ministar je istaknuo da svaki konačni dogovor o palestinskom pitanju mora uključivati 'poštovanje naravi Izraela kao države židovskog naroda'. Barak nije ništa htio reći o sudbini izraelskog vojnika Gilada Shalita kojeg su prije tri godine otele palestinske skupine u Gazi. Samo je napomenuo da se teme kao što je Shalitovo oslobađanje trebaju rješavati 'u tajnosti i daleko od medija'.

Barakov posjet se događa nakon govora muslimanima koji je u lipnju održao američki predsjednik Barack Obama i govora Netanyahua, izraelskog premijera koji je odbio zaustaviti širenje židovskih naselja na Zapadnoj obali. Egipat je uz Jordan jedina zemlja u regiji koja je 1979. potpisala mirovni ugovor s Izraelom.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene