Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon novih svjedočenja

Izrael: Poziv na nezavisnu istragu o zločinima vojske u Gazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelske organizacije za zaštitu ljudskih prava zahtijevaju nezavisnu istragu o mogućim ratnim zločinima izraelske vojske u Pojasu Gaze nakon novih svjedočenja vojnika o pucnjavi na civile.

Desetak organizacija poput B'Tselema i Udruge za građanska prava, ocijenilo je u priopćenjima da odluka glavnog tužitelja vojske da otvori dvije istrage glede smrti palestinskih civila ne nudi jamstva potrebna za objektivnost. U pismu upućenom glavnom državnom tužitelju Menahemu Mazouzu, one tvrde da 'odbijanje vlade da osnuje nezavisno istražno povjerenstvo predstavlja kršenje izraelske odgovornosti u očima međunarodnog zakona'.

Pročitajte i ovo Prva ostavka Šef vojne obavještajne agencije Prvi izraelski dužnosnik dao ostavku: Preuzeo odgovornost za pokolj 7. listopada Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

'Činjenica da je odluka o otvaranju istrage donesena tek tri tjedna nakon što su činjenice podnesene pravosuđu i neposredno nakon objavljivanja u tisku, daje razloga za sumnju o stvarnoj nakani da se dužnosnike krivično goni', izjavila je glasnogovornica B'Tselema Sarit Michaeli.

Vojnici s vojne akademije 'Yitzhak Rabin' svoja su svjedočenja iznijeli u pismu koje je objavila akademija, o čemu je u četvrtak izvijestio na naslovnici dnevni list Haaretz, te javni i vojni radio. U 22-dnevnoj izraelskoj ofenzivi protiv Hamasa u Pojasu Gaze ubijeno je više od 1300 i ranjeno 5000 Palestinaca, po palestinskim medicinskim izvorima. Među ubijenima je 437 djece do 16 godina, 110 žena i 123 osobe poodmakle dobi, a ranjeno je 1890 djece.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene