Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski ministar obrane Ehud Barak izjavio je danas za državni radio da Izrael mora biti spreman za moguću eskalaciju vojne akcije u pojasu Gaze i optužio Hamas za "pogoršanje stanja" na tom području gdje je izraelska vojska dan prije ubila 61 Palestinca.


Subota, kada je u pojasu Gaze koji nadzire Hamas, život izgubio 61 Palestinac, dan je s najvećim brojem palestinskih žrtava od početka pobune protiv izraelske okupacije u 2000. Gotovo polovica tog broja su civili, među kojima ima i djece. 

Vezani članci Stanje u Pojasu Gaze - 2 Pozadina sukoba: "Problem je što je Gaza najveći kavez na zemlji. Izrael radi eksperiment nad ljudskim bićima" Napad na Gazu Kraj sukoba se ne nazire, žrtava je sve više: 500 tona bombi za napad koji je trajao 40 minuta. Reagirao SAD, Netanyahu odgovorio

>> Izraelci ubili 60 Palestinaca

>> UN osudio Izrael i palestinske militante zbog krvavih sukoba

Izrael koji je u borbama u subotu izgubio dvojicu svojih vojnika, ušao je duboko u pojas Gaze u nakani da spriječi palestinske aktiviste da raketiraju jug Izraela. Ofenziva je pokrenuta pošto je u srijedu u raketnom napadu ubijen jedan Izraelac.

"Nastavit ćemo kopnene i zračne operacije i napadati objekte, skladišta oružja i infrastrukturu Hamasa", upozorio je Barak.

"Zadaća ove operacije, a ta je zaustaviti raketiranje izraelskog područja, neće se ostvariti u iduća dva dana, mi ćemo i dalje vojno djelovati i moramo biti spremni na eskalaciju", dodao je ministar.

Islamistički pokret Hamas u lipnju je preuzeo vlast u pojasu Gaze pošto je do nogu potukao snage odane palestinskom predsjedniku Mahmudu Abbasu.