Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika vijest

Dopuštena je zabrana uzgoja GMO proizvoda!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Europskom parlamentu izglasan je konačan tekst direktive koja dopušta zemljama članicama ograničenje ili zabranu uzgoja GMO na njihovom teritoriju. Tekst je usuglašen u pregovorima s Europskim vijećem i Komisijom i nakon objave u službenom glasniku EU stupa na snagu.

'Dokument o kojem ćemo glasati nije idealan, no ispunjava svoj glavni cilj. Zemlje članice će imati više neovisnosti zabraniti uzgoj GMO-a na svojem teritoriju. Drago mi je što je uvažen moj amandman koji obvezuje biotehnološke tvrtke da, u razdoblju od predlaganja do stupanja na snagu nacionalnih mjera zabrane, prekinu sve aktivnosti vezane uz sijanje GMO kultura', kazala je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, koja je putem amandmana sudjelovala u izradi direktive te glasala za kompromisni tekst.

Pročitajte i ovo Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina" Provjereno: Zagrepčanin silovao pse - 4 RADI U EUROPSKOM PARLAMENTU Hoće li Zagrepčanin koji je godinama silova svoje pse odšetati slobodan? "Začuđuje kako sud ne promišlja da taj čovjek možda u ovom trenutku čini jednak zločin"

Direktiva obvezuje zemlje koje dopuste uzgoj GMO na provođenje striktnih mjera za sprječavanje prekogranične kontaminacije, ako zemlje s kojima graniče zabranjuju GMO. Europska komisija se nadalje obvezuje u roku od četiri godine izraditi izvještaj o sustavu nadoknade štete uzrokovane uzgojem GMO-a.

Jakovina: Legalnog GMO-a u Hrvatskoj nema

'Smatram lošim potezom značajno ublažavanje odredbi o financijskoj odgovornosti "zagaditelja" u slučaju prekograničnog širenja GMO-a u države u kojima je zabranjen. Nadam se da se to neće pokazati točnim na najgori mogući način', upozorila je Borzan.

Ova direktiva bavi se isključivo pravom na ograničenje ili dopuštanje GMO na teritoriju pojedinih zemalja članica. Kontroverzan sustav dopuštenja uzgoja na razini cijele EU ostaje isti.

Poznat je slučaj GMO kukuruza Maize 1507 za koji je Europska komisija bila prisiljena dati odobrenje jer se zemlje članice u Europskom vijeću nisu mogle dogovoriti. Čak 19 zemalja je tada glasalo protiv, no zbog kompliciranog sustava glasanja nisu imale apsolutnu većinu za zabranu. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene