Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbijanske policije nema

IZGJEGLICE U HRVATSKOJ Više od tisuću migranata čeka ulazak u Hrvatsku u Berkasovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od tisuću migranata čekalo je kasno popodne u srbijanskome mjestu Berkasovu na prijelaz granice s Hrvatskom, a istodobno ih se još nekoliko stotina iskrcavalo na dva i pol kilometara udaljenom raskrižju za Berkasovo i Šid, do kojega autobusi dovoze migrante, okreću se i idu po nove.

Dušica Poletan iz šidskoga Crvenog križa rekla je kako na dan podijele između tisuću i tisuću i pol paketa pomoći za djecu, žene i starije osobe. Dodala je da je dio izbjeglica i migranata u prihvatnome centru na Principovcu, koji je namijenjen ugroženim kategorijama kao što su žene i djeca. Po njezinim riječima, iako se izbjeglice i migranti ne žele dugo zadržavati na Principovcu, mnogi od njih toliko su iscrpljeni od puta da su na to jednostavno prisiljeni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hladno jutro u kampu U Slavonski Brod stižu migrantima Slika nije dostupna Velika brojka Od početka krize kroz Hrvatsku prošlo 307 tisuća migranata i izbjeglica

Duž prilaznog puta prema Hrvatskoj, na bivšem malograničnom prijelazu kod Bapske mnogo je vozila humanitarnih organizacija, a najviše izbjeglica i migranata okuplja se oko mjesta na kojem se dijele sirupi za djecu protiv kašlja i za snižavanje temperature. Znatan je i angažman medicinskih djelatanika koji izbjeglicama i migrantima previjaju izranjavana stopala, puna žuljeva od dugog pješačenja.

Njemačka počinje s protjerivanjem oko 200.000 ekonomskih migranata

Dogovor Hrvatske i Srbije na Bajakovu

Iako su se ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović u petak na Bajakovu, među ostalim, dogovorili o većem angažmanu srbijanske policije na granici kod Berkasova, uza samu graničnu crtu, popodne se nije mogao vidjeti nijedan srbijanski policajac. Samo nekoliko njih bilo je nekoliko stotina metara dalje, ali bez vidljivog angažmana.

Dvojica ministara također su se dogovorila da će izbjeglice i migranti, čim se završi zimski tranzitni centar u Slavonskome Brodu, u Hrvatsku, umjesto preko Berkasova i Bapske, iz Šida dolaziti vlakom do Slavonskog Broda. "Ne znam kako to misle provesti niti što bi to moglo značiti za nas koji živimo u Šidu. Bojim se svega", rekao je 62-godišnji mještanin. Slično misli i mnogo mlađi Stefan, koji se ne slaže s tim da njegov grad, kako je rekao, postane tranzitni centar za izbjeglice. "Može biti svega, ali i ne mora. Ipak nije ugodno", rekao je.

Po informacijama s Radio Šida, u Adaševcima su počeli radovi u napuštenom motelu, koji bi trebao služiti kao prihvatni centar, a u tijeku su radovi na postavljanju grijanja u prihvatnom centru u Principovcu. Sve bi trebalo napraviti u sklopu faze "C" koju je Srbija pripremila u slučaju zatvaranja granica, navodi Radio Šid. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene