Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekipe za spašavanje u subotu oko 17 sati uspjele su izvući tijela dvojice od pet rudara koji su smrtno stradali u rudniku ugljena "Raspotočje" kod Zenice, a nakon toga su nastavili s izvlačenjem ostalih tijela.


Glavni rudarski inspektor Federacije BiH Nuraga Duranović kazao je kako bi još dva tijela trebala biti izvučena do 20 sati.

Vezani članci Prometna nesreća (Foto: rijeka.hr/arhiva/Hrvoje Jelavic/Pixsell) Vera Begić završila u zatvoru: Vrhovni sud povisio kaznu bivšoj riječkoj pročelnici Policija, ilustracija Teška nesreća kod Nove Gradiške: U sudaru auta i vojnog kamiona preminuo vozač, dva vojnika ozlijeđena

Više od 48 sati trebalo je članovima timova za spašavanje da prokopaju prolaz kroz koji je bilo moguće izvući tijela poginulih u nesreći što ju je prouzročio gorski udar kada je došlo do obrušavanja velikih količina zemlje u jami i pristupnim hodnicima.

U jami su tada zatrpana 34 rudara, a njih 29 je preživjeo i spašeni su u petak poslije podne.

Do jednog tijela bit će posebno teško doći, jer je do dijela rudnika u kojemu se nalazi potrebno prokopati dodatnih 150 metara naslaga zemlje.

Među poginulim rudarima je i mladić koji se u ponedjeljak prvi put spustio u rudnik

"Očekujemo da ćemo akciju spašavanja završiti sutra", kazao je Duranović.

Točni uzroci smrti poginulih rudara bit će poznati tek nakon obdukcije, no Duranović je kazao kako je najvjerojatnije riječ o gušenju metanom koji se oslobodio pri gorskom udaru.

Rudari koji su preživjeli nesreću i koji su spašeni u petak potvrdili su kako je dio njih odmah nakon gorskog udara izgubio svijest zbog širenja otrovnih plinova, no najveći broj je se ipak uspio probiti do dijela jame u kojemo je postojao dotok svježeg zraka.

"U ovoj jami doista rade najhrabriji ljudi", kazao je u subotu predsjednik sindikata "Raspotočja" Mehmed Oruć, komentirajući ovu tešku nesreću.

Iz županijske bolnice u Zenici potvrđeno je kako je svih 29 rudara koji su preživjeli nesreću pregledabo i pružena im je sva potrebna liječnička pomoć.

Nakon toga je samo jedan rudar zadržan na ortopedskom odjelu bolnice, a ostali su pušteni na kućno liječnje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook