Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Narušeni odnosi

Dačić otkazao dolazak u Zagreb uz optužbe Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić otkazao je u ponedjeljak sudjelovanje na neformalnom skupu početkom ožujka u Zagrebu i optužio Hrvatsku za nepoštivanje vrijednosti Europske unije te toleriranje pokušaja revizionizma ustaštva.

Poziv Ivici Dačiću na skup sastanak ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) 3. ožujka u u Zagrebu uputio je ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier u svojstvu trenutačno predsjedavajućeg, piše srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) i u priopćenju iznosi niz optužbi na račun Stiera i hrvatskih vlasti.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Njegovi (Stierovi) istupi "odudaraju od temeljnih principa poštovanja dobrosusjedskih odnosa i promidžbe regionalne suradnje", piše u tekstu.

"Narušavaju dostignutu razinu povjerenja i razumijevanja temeljnih vrijednosti suradnje i poštovanja nacionalnog integriteta" i zbog toga je Dačić otkazao sudjelovanje na skorašnjem sastanku u Zagrebu, piše MVP iz Beograda.

"Deklarativno se (Hrvatska) zalaže za europsku integraciju regije i jačanje regionalne suradnje, a svojim konkretnim činjenjem pokazuje upravo suprotne težnje i to moramo sa žaljenjem konstatirati", stoji u priopćenju kojim se Hrvatsku optužuje da se ponaša na način "suprotan temeljnim vrijednostima EU i postulatima na kojima je Unija sazdana".

Vlada Srbije i Dačić višekratno su istaknuli "posvećenost" razvoju suradnje i stabilnosti u regiji, "što je prepoznala i EU", piše MVP.

Navodi da je Srbija više puta pozivala hrvatske vlasti da se "distanciraju od pokušaja rehabilitiranja Nezavisne države Hrvatske koja je u povijesti ostala zapisana kao fašistička i ustaška tvorevina", čije se čelnike optužuje "za brojne zvjerske zločine i genocid nad pripadnicima srpskog, židovskog i romskog naroda".

Priopćenje proziva Hrvatsku "ne samo za rehabilitiranje (kardinala blaženog Alojzija) Stepinca", već i za uporabu ustaškog pozdrava 'Za dom spremni', za nazivanje ulica imenom ustaškog ministra Mileta Budaka i podizanje "spomenika ustaškom teroristu Barešiću".

"U reagiranjima hrvatskih dužnosnika, prije svih ministra vanjskih i europskih poslova Davora Stiera, primjetan je kritički diskurs ne prema zvjerstvima koja su činjena tijekom NDH, već upravo nasuprot - prema legitimnim zahtjevima Srbije da se Hrvatska, kao članica EU, ogradi od takve prošlosti i sankcionira svaki pokušaj revizionizma ustaške politike", ističe se u priopćenju srbijanskog MVP.

Piše da je Srbija u Drugom svjetskom ratu "dala ogroman doprinos borbi protiv fašizma" i da je "za razliku od NDH, bila na strani sila pobjednica".

Tekst završava zaključkom da "ni različita povijest ne treba biti prepreka međusobnim odnosima" te je "nužno potrebno usredotočiti se na pitanja od zajedničkog interesa". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene